Predsjednik Republike Zoran Milanović prošli tjedan sastao se u Energetskom centru Bračak u Zaboku s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija povodom Svjetskog dana energetske učinkovitosti koji se obilježava 5. ožujka. 

Hrvatske regionalne energetske agencije posljednjih 13 godina sa županijama, gradovima i općinama provode projekte održivog korištenja energije, a ostvarile su ulaganja s područja čiste energije u vrijednosti većoj od milijardu kuna. 

Energetske agencije uspješno sudjeluju u brojnim projektima EU-a usmjerenim na energetsku obnovu javne infrastrukture, razvijaju nove poslovne modele i financijske instrumente i u tom su pogledu hrvatski pioniri energetske tranzicije, rečeno je, među ostalim, na sastanku, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

 

Bolje škole i zgrade 

"Bez energetske učinkovitosti nema ni učinkovite prilagodbe klimatskim promjenama, a klimatska kriza je potencijalno i najveća globalna kriza koja nas očekuje u budućnosti. Iskustva u postizanju obnovljive i učinkovite energije te zaštite klime u Hrvatskoj koju već imaju regionalne energetske agencije dobar su primjer svima u Hrvatskoj na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, da možemo i moramo još bolje kada je u pitanju energetska učinkovitost. Naša djeca moraju ići u bolje škole, zgrade u kojima živimo trebaju biti i sigurne i energetski učinkovite, naši gradovi zaslužuju postati energetski pametni. Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s vremenom i klimom u Europskoj uniji iznose već 12 milijardi eura godišnje. Energetska učinkovitost ono je što nam može pomoći da se prilagodimo klimatskim promjenama, da ne gubimo radna mjesta već da ih stvaramo povećavajući standard života svakoga od nas", zaključio je Milanović. 

U Hrvatskoj djeluje pet regionalnih energetskih agencija, koje zapošljavaju 70 stručnjaka. EU ima više od 350 regionalnih energetskih agencija, od kojih neke postoje već više od 40 godina. 


Koordinacija europskih projekata

"Danas u Europskoj uniji ima četiri milijuna 'zelenih radnih mjesta'. To uključuje oko 1,4 milijuna radnih mjesta u energetici koja se odnose na tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i više od 900 tisuća radnih mjesta povezanih s aktivnostima u području energetske učinkovitosti. To je ono na što trebamo staviti fokus. Hrvatska ima znanje. Tome u prilog govori i činjenica kako hrvatske energetske agencije redovito koordiniraju europske razvojne projekte, pružaju usluge Europskoj komisiji i aktivne su na području Europske unije. Danas je važno da svatko od nas zna da energetska učinkovitost znači bolje za njega, za Hrvatsku, a onda i za Zemlju", naglasio je Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu i ravnatelj REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske). 

Inače, na sastanku su bili i član Vijeća za energetsku tranziciju i ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner iz Rijeke Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever iz Koprivnice Ivan Šimić, direktor Međimurske energetske agencije iz Čakovca Alen Višnjić, zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon i pomoćnica ravnatelja REGEA-e Ivana Benković.