Češka Škoda Praha trebala bi graditi drugi blok TE Pljevlja na ugljen, no od kraja rujna, kada je potpisan ugovor za izradu glavnog projekta i ugovor o izvođenju radova, nisu našli kreditora, ali su zato našli partnera za posao. To će biti General Electric, koji bi im trebao olakšati da pronađu banku koja će pristati pratiti projekt termoelektrane na ugljen, koje se više ne grade u Europi i sve manje u svijetu. 

Tvrtka je 2014. i 2015. poslovala s gubitkom, što joj otežava dolazak do sredstava. Projekt ne stoji na stabilnim nogama jer ČEZ, vlasnik Škode Praha planira prodati dio ili cijelu kompaniju. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) očekuje podnošenje konačne financijske ponude krajem veljače 2021, a EPCG je za ovu godinu planirala utrošiti 12 mil. eura u projekt. 

Gašenje bloka 1

Ukupna vrijednost radova na TE Pljevlja procjenjuje se na 324,5 mil. eura, piše Dan. EPCG je trebao ugasiti TE Pljevlja 225 MW, koja je 2018. dobila rok od 20.000 dopuštenih radnih sati prije gašenja, što je trebalo isteći ovaj mjesec, prema procjenama Europske energetske zajednice JI Europe. U EPCG su ljetos izrazili nadu da će Europske energetska zajednica omogućiti rad elektrane i nakon iskorištenja fonda sati rada. 

Trenutno je poznato da je dogovorena ugradnja filtera štetnih plinova (odsumporavanje i denitrifikacija, bolji elektrofilteri i zbrinjavanje otpadnih voda) za blok 1, vrijedna 54,5 mil. eura, kako bi elektrana nastavila s radom idućih 20 do 30 godina. Modernizacija bi trebala biti gotova tek do kraja 2023., objavili su tamošnji mediji. TE Pljevlja daje ukupno 40% proizvodnje EPCG-a i čini 25% kapaciteta.