Njemački ministar gospodarstva požalio se u srijedu na "astronomske" cijene koje traže "prijateljske" zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke. "Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene", rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u srijedu. "To je problem", rekao je ministar, pozivajući Europsku komisiju da "razgovara" s tim zemljama. 

Kako bi zajamčio svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz višestruko skuplji od cijene koju je davala Rusija u ugovorima i isporukom plinovodima. Tržište je naprosto podivljalo i nitko ga ne želi suspendirati, u strahu od manjka plina, posebno nakon diverzije na Sjevernom toku, koji je EU ostavio na nemilost tržištu. 

Pelosi: Nala cijena za nezavisnost

Zbog rata u Ukrajini Njemačka se, kao i Hrvatska i brojne druge zemlje ovisne o ruskom plinu, okrenula SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45%. Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače. "SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (...) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina", rekao je ministar. Habeckove žalopojke su uzaludne, jer cijenu ne određuje politika (kao u Moskvi), već "nevidljiva ruka". SAD je višekratno rekao da može osigurati plin za Europu - ne i sve potrebne količine, jer je ovisnost o ruskom plinu iznimno velika  - ali cijene određuje same kompanije. Predsjednica Zastupničkog doma kongresa Nancy Pelosi izjavila je nedavno u Berlinu da je "skuplji trošak plina za Europu mala cijena nezavisnosti, kad se usporedi sa životima koje daju Ukrajinici". 

Berlin ujedno poziva Europsku uniju da koordinira kupnju plina kako bi snizila cijenu. 

To bi mogla biti naznaka promjene njemačke politike, koja odbija ograničenje cijene plina, u strahu da ga neće dobiti. Takovo ograničenje zagovara 16 EU članica, ali avaj. O platformi za zajedničku nabavu plina se razgovara već barem pola godine, ali bez nekog napretaka, jer je tako nešto iznimno kompleksno, a na primjeru nabave jednostavne ali vrlo tražene robe - cjepiva za koronavirus vidjelo se da postoje brojne poteškoće u realizaciji, s tehničkog, ali i financijskog aspekta.