Europska komisija predložila je uvođenje poreza ne emisije koji će snažno pogoditi cijenu prirodnog plina za građane, povećati trošak motornih goriva, a samim tim i ostalih potrošačkih roba i usluga. U konzultativnom dokumentu koji prati regulativu računa se s cijenom emisija od 48 EUR/t CO2 koja bi mogla dovesti do rasta cijene prirodnog plina za kućanstva u Hrvatskoj za 25%. S istim ulaznim parametrom cijena lož ulja porasla bi također 25%, dok bi ugljen trebao poskupjeti od 52% do gotovo 100% u nekim zemljama. Kad je riječ o utjecaju povećanja cijena motornih goriva u Hrvatskoj, potrošačke cijene bi zbog poreza na ugljik mogle rasti od 9% do 11%, ovisno o tome da li se uključuju porezi. 

Riječ je o europskoj klimatskoj politici "Fit for 55%" koja podrazumijeva smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 55% do 2030. koju je Komisija predložila prošli tjedan, a koja mora proći u svim državama članicama kao i u Europskom parlamentu. Cilj regulative je porez na fosilna goriva kako bi se destimulirala njihova upotreba te paralelno poticaji građanima za čišće alternative i borba protiv energetskog siromaštva

Trošak se prebacuje na potrošače

U konzultativnom dokumentu stoji da je cilj trošak emisija prebaciti na krajnje potrošače, koji bi trebali dobiti poticaj da smanje emisije mjerama energetske učinkovitosti odnosno zamjenom energenta. Visoka cijena ugljika (tj. goriva) trebala bi smanjiti vrijeme otplate ulaganja u alternativne mjere odnosno korištenje obnovljivaca. U 2020. samo je sedam EU članica imalo eksplicitno navedenu cijenu ugljika za zgrade i goriva, a to su Danska, Finska, Francuska, Irska, Slovenija i Švedska a cijena je varirala od 19 EUR/t CO2 u Sloveniji do 115 EUR/t CO2 u Švedskoj. 

EU priželjkuje da se potrošnja električne energije u zgradarstvu poveća sa 33% 2015. na 45% 2030., dok bi potrošnja prirodnog plina trebala pasti s 30% na 26% 2030. U tom sektoru obnovljivci bi trebali rasti samo za 1% (na 14%), a CTS 2% (na 10%). Najveći rast osjetit će se u cijenama goriva u onim članicama koje najmanje oporezuju benzin i dizel.