"Njemačka će prestati uvoziti naftu iz Rusije do kraja godine", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nakon sastanka s baltičkim kolegama, prenosi Reuters. “Stoga ovdje kažem jasno i nedvosmisleno da Njemačka potpuno ukida uvoz ruske energije. Do ljeta ćemo prepoloviti naftu i do kraja godine biti na 0, a onda slijedi plin, u ujedinjenom planu Europske unije jer je naš zajednički izlazak, potpuni izlazak Europske unije, naša zajednička snaga”, rekla je.

Rusku naftu prestali su uvoziti SAD i velika Britanija, obje zemlje čiji uvoz ruske nafte je bio simboličan, za razliku od Europske unije koja snažno ovisi o tom ruskom energentu. OPEC je nedavno pozvao EU da ne uvodi sankcije na rusku naftu jer tržište jednostavno ne može nadomjestiti tolike količine bez većih potresa. 

Njemački ministar financija Christian Lindner za Bloomberg je izjavio da tvrtke koje kupuju ruski plin ne bi trebale otvarati račune u rubljama da bi ga platile, jer su ugovori sklapani u dolarima i eurima i treba ih poštovati. Izjavio je da su njemačka i saveznici spremni za daljnje sankcije Rusiji, ali nije naveo koje.