Ugljen je još uvijek najvažniji izvor energije u Njemačkoj za proizvodnju električne energije, ali udio obnovljivih izvora se u posljednje vrijeme povećao. Jer, ta država razmišlja o načinima za proizvodnju dovoljno energije bez kršenja klimatskih ciljeva. 

Naime, u prvom tromjesečju više od polovice, tj. 52,9 posto ukupne proizvedene električne energije u iznosu od 143,8 milijardi kW h u Njemačkoj došlo je iz konvencionalnih izvora energije kao što su ugljen, plin i nuklearna energija, prema izračunima koje je Savezni zavod za statistiku objavio jučer. 

Obnovljivi izvori – vjetroenergija, Sunčeva energija i, među ostalim, bioplin tome su pridonijeli s 47,1 posto.

 

Nuklearna energija 

Dok je količina električne energije koja se u elektroenergetsku mrežu dovodi iz konvencionalnih izvora smanjena za osam posto u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini, kod obnovljivih izvora zabilježen je rast od 21 posto, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Najvažniji energent u prva tri mjeseca bio je ugljen, koji je činio 31,5 posto ukupnog udjela električne energije. Udjel električne energije dobivene iz ugljena u njemačkoj elektroenergetskoj mreži porastao je za 12,5 posto u odnosu na isto tromjesečje lani. 

Vjetroenergija, drugi najvažniji izvor energije, pridonijela je proizvodnji električne energije u Njemačkoj u prvom tromjesečju s 30,1 posto. 

Udio električne energije proizvedene uz pomoć plina smanjen je za 17 posto, a iz nuklearne energije za čak 49 posto. Udjel električne energije u EES-u koja je dobivena zahvaljujući korištenju nuklearne energije sada iznosi svega šest posto. To je rezultat postupnog ukidanja proizvodnje električne iz nuklearne energije. 

Udjel struje dobivene iz bioplina u EES-u je pak 13 posto.

 

Proizvodnja nafte 

Njemačka proizvodnja plina neznatno je uvećana u prošloj godini, objavio je u srijedu Pokrajinski ured za rudarstvo, energetiku i geologiju Donje Saske (LBEG), potvrđujući podatke za 2021., koje je industrija sirovina objavila krajem ožujka. 

Prema podacima, proizvodnja plina u toj zemlji neznatno je porasla za 0,8 posto, na približno 5,7 milijardi kubičnih metara prošle godine. S druge strane, tamošnja proizvodnja nafte pala je za 4,7 posto u odnosu na 2020., na približno 1,8 milijuna tona. 

Gotovo svi tekući projekti proizvodnje plina u Njemačkoj nalaze se u Donjoj Saskoj, dok najsjevernija savezna pokrajina Schleswig-Holstein također čini veliki udio u proizvodnji sirove nafte zbog polja Mittelplate u Sjevernom moru. 

U Njemačkoj su već neko vrijeme obujam proizvodnje i projekti u padu. Međutim, s obzirom na rasprave o energetskoj sigurnosti usred ruskog rata u Ukrajini, industrija se nedavno vratila u igru, tvrdeći da može popuniti barem dio jaza u uvozu. 

Njemačko Savezno udruženje za prirodni plin, naftu i geotermalnu energiju (BVEG) priopćilo je u srijedu da bi ta zemlja mogla osigurati pet posto tamošnje potrošnje. 

Državni ured Donje Saske zadnji je put izvijestio o "zbroju izvjesnih i vjerojatnih zaliha prirodnog plina" u Njemačkoj od 42,2 milijarde kubičnih metara, što je pad od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. U slučaju sirove nafte, pad je bio veći od 16 posto - na 22,9 milijuna tona.

 

Zamjenska pričuva plina

Savezna vlada želi povećati zalihe iz opreznosti u slučaju nestašice plina ako Rusija zaustavi opskrbu. U tu svrhu bit će uspostavljena "zamjenska pričuva plina" iz elektrana na ugljen koje se stavljaju izvan pogona na ograničeno razdoblje do 31. ožujka 2024. godine. Savezna vlada je u srijedu odobrila planove za to, priopćilo je njemačko Ministarstvo gospodarstva i zaštite klime. 

Osim toga, u slučaju nestašice plina Savezna vlada imat će dopuštenje za brzo smanjenje proizvodnje električne energije u plinskim elektranama.