Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) posuđuje bosanskohercegovačkom operatoru prijenosnog sustava, tvrtki Elektroprijenos BiH, 20 milijuna eura za modernizaciju i nadogradnju svojih osnovnih telekomunikacijskih sustava. 

To će joj pomoći poboljšati učinkovitost i upravljanje svojim trafostanicama i distribucijskim sustavima, što će dovesti do smanjenih gubitaka električne energije u mreži, poboljšane pouzdanosti i povećane spremnosti za integraciju dodatnih povremenih kapaciteta obnovljivih izvora. A to će pak rezultirati nižim emisijama ugljika u toj zemlji. 

"Digitalni element projekta bitan je dio nastojanja Bosne i Hercegovine prema dekarbonizaciji svojeg energetskog sustava", rekao je Mark Bowman, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Sarajevu. 

"Prema očekivanjima, taj projekt će biti korak naprijed prema boljoj integraciji regionalnih tržišta električne energije Zapadnog Balkana, pomažući u poboljšanju prekogranične trgovine i raspodjele kapaciteta za prijenos električne energije kroz optimizirano upravljanje prijenosnom mrežom", rekao je. 

Ugovore o zajmu potpisala je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

 

Klimatska neutralnost 

BiH, priopćeno je iz EBRD-a, nastoji povećati udio obnovljivih izvora u svojem proizvodnom energetskom miksu prije 2030., a trenutačno prolazi kroz zakonodavne i savjetodavne postupke o tome kako ispuniti klimatske obveze, koje uključuju klimatsku neutralnost do 2050. i smanjenje stakleničkih plinova za 33,2 posto do 2030. godine. 

U elektroprijenosni sustav Bosne i Hercegovine hitno su potrebna ulaganja koja će omogućiti prihvat veće količine povremenih obnovljivih izvora te ga osposobiti za ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5°C smanjenjem emisija stakleničkih plinova. 

Ovaj projekt ključni je dio dugoročnog plana kapitalnih ulaganja Elektroprijenosa BiH od 2022. do 2028. godine, koji će mu omogućiti da potpuno iskoristi svoj sustav nadzorne kontrole i prikupljanja podataka (SCADA).