Vlada Srbije na jučerašnjoj je sjednici izmijenila Uredbu o ograničenju cijene naftnih derivata, a privremeno je zabranjen izvoz eurodizela EN590. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obrazložilo je da je odluka donesena u cilju sprječavanja potencijalne nestašice tog proizvoda, uzrokovanih globalnim poremećajima na tržištu naftnih derivata i u cilju sigurne opskrbe srbijanskog tržišta. 

Usvojena i je i Uredba o privremenom ograničenju cijene plina i naknadi cijene plina iz uvoza ili proizvedenog na domaćim poljima. Vlada obrazlaže da uvoznici plin uvoze po višestruko većim cijenama od one iz studenog 2021. Također, srpska je Vlada donijela Odluku i o smanjenju trošarina na olovni benzin, bezolovni benzin i plinska ulja i to za 20%, što će se primjenjivati od 1. srpnja do kraja mjeseca. 

Lakše do statusa prosumera

Država ide i za pojednostavljenjem procedura za kupce koji električnu energiju proizvode za svoje potrebe. Izmjenama će im biti omogućeno skraćivanje procedura i smanjivanje troškova, ako svu energiju potroše i ne isporučuju višak energije u elektroenergetsku mrežu ili imaju zatvorenu distribuciju. Oni će sa svojim opskrbljivačem sklapati ugovor o unaprijed dogovorenim količinama električne energije za svaki obračunski period opskrbe, stoji u odluci. 

Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za Insajter TV rekla je da će kritičnije od nabave plina ove zime biti s električnom energijom. Srbija trenutno uvozi između 5 i 7% potrebne električne energije, a tijekom zime računa da će uvoz biti i 20%, a uvoz će biti iznimno skup. Od listopada lani do travnja ove godine EPS je napravio gubitak od 435 mil. eura (250 mil. samo ove godine), što je rezultat lošeg upravljanja i kolapsa TENT-a prošle zime, koji je doveo do 20% manje proizvodnje iz termoelektrana od plana. 

Srbija će izgrdanjom plinovoda Niš-Dimitrovgrad u rujnu iduće godine imati mogućnost dobave plina od alternativnih dobavljača, čime može smanjiti ovisnost o ruskom plinu. S Azerbajdžanom se razgovara o dobavi plina kao i o mogućnosti dobave preko LNG terminala u Grčkoj.