Nakon što je dobivena konačna dozvola Nacionalne agencije za električnu energiju (ANEEL), brazilskog energetskog regulatora, s radom u punom opsegu može nastaviti HE Belo Monte. Riječ je o hidroelektrani snage čak 11,2 GW koja se nalazi u samom srcu Amazonije, na rijeci Xingú u brazilskoj Saveznoj državi Pará, a koja je od samog početka projektiranja i gradnje izazivala velika protivljenja javnosti i ekologa u Brazilu

Divovska hidroelektrana

Postrojenje se sastoji od 18 turbina i treća je po veličini hidroelektrana na svijetu (nakon HE Tri doline u Kini i HE Itaipu na granici Brazila i Paragvaja). Investitor u projekt, za koji je dobivena koncesija na 35 godina, je konzorcij Norte Energia koji čini više brazilskih elektroenergetskih tvrtki: Eletrobras, Eletronorte, Cemig, Light i Chesf. Ukupna ulaganja iznosila su čak 9,19 mlrd. dolara, a ostvarivanje projekta gotovo je svakodnevno bilo praćeno štrajkovima, prosjvedima, vandalizmom, odgađanjem izdavanja dozvola i sudskim zabranama daljnjih radova.

Neprestani problemi

Ipak, s prvim isporukama električne energije u brazilski elektroenergetski sustav elektrana je započela još u travnju 2016., gotovo godinu dana nakon što je to bilo prvobitno planirano, dok je gradnja započela 2011. No, dozvola za rad nekoliko puta je povlačena zbog ekoloških razloga. Primjerice, akumulacijsko jezero koje je nastalo gradnjom brane potopilo je 400 000 h amazonske prašume, a 20 000 domorodačkog stanovništva moralo je biti iseljeno, objavio je američki portal 'HydroReview'.