Grad Križevci uspješno je prijavio dva projekta iz područja geotermalne energije i povukao više od osam milijuna kuna sredstava u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. 

Projektom 'Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca' izradit će se sva potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju bušotine Križevčanka 1, glavni projekt za istražnu bušotinu Križevčanka 2 te idejni i glavni projekt za uspostavu sustava grijanja javnih objekata (district heating). 

Konkretno, cilj je geotermalnu bušotinu iskoristiti za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u blizini izvora kao što su škole, Visoko gospodarsko učilište Križevci (VGUK), potencijalno gradskog bazena, ali i omogućiti korištenje geotermalne energije za grijanje staklenika i sušare u suradnji s VGUK-om koji u blizini bušotine ima svoje poljoprivredne površine i praktikume. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,7 milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

 

Promocija geotermalne energije

Cilj projekta 'Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca' je utvrditi geotermalni potencijal ležišta.

"Pod tim se podrazumijeva ustanoviti moguću količinu pridobivanja geotermalne vode i količinu plina otopljenog u vodi, zatim ležišnu temperaturu i tlak, fizikalno – kemijska svojstva vode i plina te na temelju interpretacije mjerenih podataka utvrditi ležišne parametre za izračun rezervi geotermalne vode. Nadalje, provest će se planirana probna eksploatacija za potrebe hidrodinamičkih i laboratorijskih ispitivanja kako bi se utvrdile karakteristike ležišta i definirali parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata u rezervama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,5 milijuna kuna, a kroz projekt će se provesti hidrodinamičko ispitivanje bušotine, promovirati korištenje geotermalne energije i održati radionice s partnerima iz Islanda i Norveške", izvijestili su iz tog grada.

"Nakon projekta Europske unije Healing Places, ova dva projekta iznimno su važna za nastavak istraživanja naše geotermalne bušotine i pripremu potrebne dokumentacije za njenu eksploataciju. Cilj je bušotinu Križevčanka 1 koristiti u energetske svrhe što je u ovim vremenima kada cijene energenata idu gore iznimno važno jer bi se omogućilo grijanje javnih objekata u blizini izvora te potencijalno i za grijanje gradskog bazena. Kao što znate, Križevci žele postati energetski neovisan grad do 2030. godine, a ovim projektima, bliže smo cilju", istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn

Partner na oba projekta je Komunalno poduzeće Križevci i Efla HF, tvrtka iz Islanda specijalizirana u području iskorištavanja geotermalne energije. Projekti su pripremljeni u Gradskoj upravi grada Križevaca te u suradnji s Komunalnim poduzećem, bez angažmana vanjskih stručnjaka.