Obnovljivi izvori će, prema očekivanjima, u globalnom energetskom miksu sudjelovati s približno 40 posto do 2030. godine. 

Naime, prema posljednjem izvješću Globalni energetski miks u tranziciji (Global Power Mix in Transition) analitičke tvrtke GlobalData, sve se više ulaže u sunčane elektrane i vjetroelektrane, a nove tehnologije poput vodikovih, skladištenja energije, hvatanja i skladištenja ugljika (CCS) te pametnih mreža pokreću promjene u elektroenergetici podržavajući tako put do pametne dekarbonizacije.

 

Čiste tehnologije 

"Godina 2020. bila je odlučujuća u poticanju obnovljivih tehnologija", izjavila je analitičarka za energetsku tranziciju u GlobalDati Barbara Monterrubio, dodajući kako će se od 2024. više električne energije proizvoditi iz obnovljivih izvora nego ugljena. 

Europa će, prema GlobalDati, nastaviti ubrzano prelaziti na čiste tehnologije, a udjel obnovljivih izvora u energetskom miksu Starog kontinenta dosegnut će 50 posto do kraja ovog desetljeća. 

Napredak je sporiji u Sjevernoj Americi, gdje će obnovljivi izvori do tada proizvoditi nešto manje od 40 posto električne energije, izvijestila je GlobalData.