'Inovativnim umom do ICT pametnih škola' ili skraćeno 'Pametne škole 2' naziv je prekograničnog projekta čija je vrijednost nešto manje od 1,9 milijuna eura i kojeg provode Centar za razvoj i podršku Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona (županije) i Brodsko-posavska županija u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. 

U okviru tog projekta, jučer je u Slavonskom Brodu održan četvrti sastanak projektnog tima te je analiziran plan aktivnosti za trenutačno i naredno razdoblje. Također, završeni su dogovori za ključne projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2022. godine. 

U okviru projekta u devet škola u Tuzlanskoj županiji već su postavljene peći na pelete. A do kraja projekta takve peći bit će postavljene u još devet škola u tom kantonu. 

Istovremeno, u pripremi je nabava sunčanih elektrana koji će biti postavljene na 15 škola na području Brodsko-posavske županije.

 

Prekogranično natjecanje 

Projekt Pametne škole 2, uz energetsku obnovu školskih objekata, obuhvaća i edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola. Tako je izrađena e-platforma (https://pametneskole2.eu/) zahvaljujući kojoj učenici mogu obogatiti svoje znanje o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima

Također, javlja Centar za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR), u okviru projekta upravo se održava i prekogranično natjecanje osnovnih i srednjih škola u uštedi energije. Natjecanje je počelo početkom prosinca 2021. i traje do kraja ožujka ove godine. 

U svibnju se održava svečanost zatvaranja natjecanja na kojoj će biti proglašeni pobjednici (jedna škola iz BPŽ-a i jedna iz Tuzlanske županije). Oni će za nagradu dobiti postavljanje centraliziranog sustav upravljanja energijom (CEMS). K tomu, na tom događaju nagrade će dobiti i učenici koji su pokazali najviše znanja na e-platformi.

 

Nova znanja 

Na koncu, valja naglasiti kako promjene u potrošnji ili proizvodnji energije zahtijevaju i usvajanje novih znanja za zaposlenike škola. Stoga će se za njih u okviru ovog projekta održati obuka o energetskom menadžmentu. 

Po jedan zaposlenik iz svake škole će na četverodnevnoj obuci imati priliku prikupiti dovoljno informacija o načinu rada novih peći/ fotonaponskih sustava i steći nova znanja koja će im pomoći kako bi svoje škole učine još pametnijim i energetski učinkovitijima. 

Prvi dio obuke održava se u svibnju, a drugi koncem ove godine.