Tanker za ukapljeni prirodni plin Aristidis I dovezao je koncem proteklog tjedna iz Freeporta u Sjedinjenim Američkim Državama 150 tisuća kubičnih metara tog energenta na LNG terminal Klaipėda u Litvi. 

LNG je namijenjen poljskoj naftnoj i plinskoj skupini PGNiG te je iskorak prema daljnjoj integraciji plinskog tržišta u tom dijelu Europe i jačanju tamošnje energetske sigurnosti.

"Prva isporuka ukapljenog prirodnog plina koju je primio PGNiG na terminalu u Klaipėdi bitna je prekretnica u provedbi naše strategije izgradnje snažne pozicije skupine PGNiG na međunarodnom tržištu trgovine LNG-jem. Vjerujem kako će suradnja između skupine PGNiG i Klaipėdos Nafte, operatora terminala, ne samo unaprijediti poslovne ciljeve dviju tvrtki, već biti i snažan poticaj za daljnju integraciju plinskog tržišta Poljske i Baltičkih država, povećavajući energetsku sigurnost u okruženju, koja se temelji na diversifikaciji opskrbe plinom", rekla je Iwona Waksmundzka-Olejniczak, predsjednica Upravnog odbora PGNiG-a.

 

Teški geopolitički uvjeti 

LNG terminal kojim upravlja tvrtka Klaipėdos Nafta (KN) jedan je od ključnih elemenata energetske infrastrukture Litve, priopćila je skupina PGNiG. Njegovo puštanje u pogon 2014. otvorilo je put nastanku tržišta prirodnog plina u Litvi, diversifikaciju izvora opskrbe tim energentom i poboljšanje energetske sigurnosti u okruženju. 

Razvoj događaja, uključujući pokretanje poljsko-litavske plinske interkonekcije GIPL 1. svibnja i dolazak prvog velikog tereta za PGNiG na LNG terminal u Klaipėdi u petak, značajna su prekretnica u povijesti litavske i poljske energetske neovisnosti i sigurnosti opskrbe plinom, izjavio je Darius Šilenskis, izvršni direktor KN-a. 

"Istodobno, to također označava novu fazu u energetskoj integraciji zemalja u okruženju Baltičkog mora s ostatkom Europe i više mogućnosti za diversifikaciju i sigurnu opskrbu prirodnim plinom, posebice u kontekstu trenutnih teških geopolitičkih uvjeta. Drago mi je da se suradnja s PGNiG-om, koja je započela prije više od dvije godine, danas značajno širi stvarajući dodatne prilike za obje ugovorne strane", istaknuo je. 

Plin koji je stigao iz SAD-a u Klaipėdu neće biti isporučen samo na poljsko, nego i na tržište Baltičkih država. Tako je Elenger, jedna od najvećih energetskih tvrtki u finsko-baltičkoj regiji, kupila dio LNG-a za svoje kupce.