Plinovod Sjeverni tok 2 već bi prekosutra mogao početi s radom, ako dobije dopuštenje njemačkog energetskog regulatora, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji za rekordne cijene plina krivi europsku energetsku politiku. "Prva cijev plinovoda je puna i u stanju smo već prekosutra započeti isporuke 17,5 milijardi m3 plina", kazao je Putin. Citirao je da na europskom plinskom tržištu nedostaje 70 milijardi m3 plina, kazavši da je do manjka plina došli usprkos tome što je Rusija nedavno povećala isporuke plina. To je točno, jer Gazpom ispunjava sve svoje ugovore o isporuci plina, no istodobno ne zakupljuje druge transportne prace nastojeći izvršiti pritisak na odobrenje za Sjeverni tok 2. 

Dodao je da je grupa OPEC+ također povećala proizvodnju, malo iznad dogovorenog, ali to nisu bile u stanju učiniti sve zemlje. Sjeverni tok 2 zajedno s prvom linijom udvostručio bi kapacitete isporuke na 110 mlrd. m3 plina godišnje.

Čelnica zelenih Annalena Baerbock, čija stranka je u političkim dogovorima za ulazak u vladajuću koaliciju izjavila je za TV postaju Funke da regulator Sjevernom toku 2 ne bi trebao dati odobrenje za početak rada i trebao bi se oduprijeti "ruskoj ucjeni". Naglasila je da Kremlj igra poker i djelomično je odgovoran za visoke cijene plina u EU, iako je spomenula i druge međunarodne faktore. Baerbock smatra da bi odobrenje bilo protivna EU zakonodavstvu jer je prodavatelj plina i vlasnik infrastrukture u istoj tvrtci.