Nacionalni operatori plinskih transportnih sustava Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro i BH-Gas, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i suradnji u trajanju od tri godine. 

Poštujući propisane mjere kriznih stožera obiju država vezane uz pandemiju koronavirusa, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno. 


Opskrba prirodnim plinom 

Nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje započete 2006. godine koja, uz osiguravanje kontinuiteta, za cilj ima intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu pripreme i realizacije projekata povezivanja plinskih transportnih sustava susjednih zemalja na tri poveznice: Južna interkonekcija (pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar), Sjeverna interkonekcija (Slobodnica – Brod – Zenica) i Zapadna interkonekcija (Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu). 

Realizacijom navedenih interkonekcijskih projekata između Hrvatske i BiH osigurava se diversifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu (preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko – jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije) te povećanje tranzita prirodnoga plina kroz Hrvatsku, priopćeno je iz Plinacra.