Park kardinala Nagla, jedan od omiljenih parkova u trećem bečkom okrugu Landstraße, do jeseni 2022. dobit će novo lice. U njegovu obnovu uložit će se milijun eura. Tako će se na površini od osam tisuća četvornih metara dobiti više zelenila, posadit će se novo drveće, izgradit će se fontane, a dječje igralište i tereni za rekreaciju će se proširiti. 

Obnova ovog parka započela je sredinom listopada i jedan je od 23 projekta obnove i izgradnje zelenih površina u 2021. Među parkovima koji su već dovršeni i otvoreni za javnost su Park Stefana Webera u petom okrugu Margareten, Park Wande Lanzer u četvrtom okrugu Wieden, a uskoro će biti dovršen i Park Elinore Ostrom u Donaustadtu. 

Svi ovi parkovi dio su zelene ofenzive u sklopu koje austrijska prijestolnica gradnjom parkova do 2025. namjerava stvoriti oko 400 tisuća m2 novih gradskih zelenih površina. 

 

Fontane i vodena maglica 

Prilikom obnove parka, posebna pažnja posvetit će se smanjenju toplinskih otoka kako bi Bečani i ostali posjetitelji tijekom ljeta ondje mogli potražiti osvježenje. Fontane sa sustavom rashlađivanja u obliku vodene maglice, osim što pružaju osvježenje, pozivaju na igru i zabavu. Usto će se izgraditi dvije javne crpke za vodu (tzv. česme) kako bi posjetitelji u svako doba mogli utažiti žeđ. 

Sijanjem 300 četvornih metara livade s divljim biljkama te sadnjom ukupno 780 m2 gredica s cvjetnim grmovima i grmovima s bobičastim plodovima potiče se bioraznolikost unutargradskog prostora. Livade bogate raznovrsnim biljkama i flori i fauni nude stanište te im osiguravaju hranu. Kukci se vesele bogatoj ponudi cvjetova, a ptice kukcima. Grmovima crne bazge, crvenog ribiza ili malina, koja će se saditi oko dječjeg igrališta, veselit će se djeca. 

Osim što će moći pratiti njihove promjene tijekom godišnjih doba, djeca će ih moći brati i kušati, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. Dječje igralište će biti prošireno, a mališani će dobiti i novu kućicu za igru, klackalice, tobogane i ljuljačke. Novost na igralištu predstavljaju piramida za penjanje od užeta, ljuljačka-gnijezdo i užad za balansiranje.

 

LED rasvjeta 

Kako bi se smanjila prašina i isijavanje topline, bit će popločano 2 400 m2 makadama. Klupe i mrežaste ležaljke predstavljat će idealan oblik odmora nakon duge šetnje parkom. S ciljem uštede energije za osvjetljenje parka korist će se isključivo LED svjetiljke

Tijekom 2020. više od tisuću Bečana dalo je svoje želje, ideje i prijedloge za obnovu parka. Najčešće želje bile su više zelenila, više vode i mjesta za odmor. 

Član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu parka izjavio je kako ga veseli što će se većina želja stanovnika trećeg okruga i ispuniti. 

Erich Hohenberger, prvi čovjek bečkog okruga Landstraße, potvrdio je kako će se sanacijom parka povećati životna kvaliteta njegovih sugrađana.