Središnjica bečke tvrtke uštedjela 10 tisuća tona CO2

Autor: B.O. Objavljeno: 20.09.2021. 🕜 08:22 Lokacija: Beč (Austrija)

Fotonaponskim modulima, solarnim toplanama i, među ostalim, LED rasvjetom do ušteda

Održivost, zaštita okoliša, ekološki prihvatljiva tehnologija, obnovljivi izvori kao i postizanje klimatske neutralnosti od velike su važnosti za bečki gradski koncern Wiener Stadtwerk pa su tako čak tri četvrtine njegovih ulaganja usmjerene prema ekološkim projektima. 

Jedan od njih je Smart Campus – središnjica tvrtke za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga Wiener Netze. Umjesto na 10 različitih lokacija, tvrtka objedinjuje sve svoje usluge na jednom mjestu što ima ne samo logističke prednosti, nego time pridonosi i zaštiti okoliša. 

Standardom za pasivne kuće te proizvodnjom električne energije na krovu postrojenja, središnjica je od svoje izgradnje 2016. godine uštedjela 10.000 tona ugljikovog dioksida.

 

Podzemne vode 

Prilikom gradnje središnjice, koja danas zapošljava oko 2.400 suradnika, za prijevoz dijela iskopnog materijala umjesto kamiona koristila se željeznica pa se tako uštedjelo čak 55 tona CO2. I stanovnici u blizini gradilišta bili su pošteđeni prašine i buke koje bi inače proizvelo 6.000 kamiona. 

Emisije ugljičnog dioksida smanjile su se i smanjenjem prometa između prijašnjih lokacija. Energija se štedi na dnevnoj razini i to automatskim vanjskim zasjenjivanjem, korištenjem podzemnih voda za sustav hlađenja prostora, fotonaponskim modulima, solarnim toplanama ili pomoću 10.000 energetski učinkovitih LED svjetiljki. 

Središnjica, koja se prostire na 100.000 četvornih metara tako troši upola manje energije nego uobičajene zgrade i jedna je od najvećih pasivnih kuća u Europi.

 

Punjenje električnih vozila 

Bečka tvrtka ulaganjima u obnovljive izvore odnosno postavljanjem fotonaponskih modula i solarnih toplana na krovove godišnje proizvede 500 MW h električne energije kojom se opskrbljuje središnjica, ali se koristi i za punjenje električnih automobila. Tako se godišnje uštedi i do 130 tona CO2

Jedan od ciljeva tvrtke jest i postupni prelazak voznog parka na alternativne oblike pogona kako bi smanjilo svoj ekološki otisak. Sama tvrtka do 2024. planira uložiti 346 milijuna eura u projekte koji će pridonijeti održivosti, zaštiti okoliša, a time i ostvarivanju klimatskih ciljeva, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča

Inače, tvrtka Wiener Netze najveći je austrijski distributer koji svakodnevno opskrbljuje dva milijuna ljudi strujom, plinom i grijanjem te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže.

TAGOVI