Dodijeljena Velebitska degenija za 2020. godinu

Autor: B.O. Objavljeno: 22.09.2021. 🕜 14:59 Lokacija: Zagreb

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Petra Somek

U Novinarskom domu u Zagrebu danas je dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2020. godini. 

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica novčane nagrade i plakete Velebitske degenije je Petra Somek, za reportažu Zaštićena priroda Međimurja objavljenu u časopisu Meridijani. U istom je časopisu objavljena i nagrađena fotoreportaža Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa, autora - pisca i fotografa Krunoslava Raca

Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Ana Trcol za prilog Podizanje razine mora i klimatske promjene, koji je emitiran u emisiji Potraga na RTL Televiziji, javlja Hrvatska elektroprivreda (HEP)

U kategoriji radijskih priloga nagradu je dobila Tajana Petrović Čemeljić, novinarka HRT-a, Radio Rijeke, za dokumentarnu radio dramu Sakupljač zvukova - Ivo Vičić.

 

Zajedničke politike

"Termin u kojem se održava ovogodišnja Degenija, Europski tjedan održivog razvoja, ima snažnu simboliku jer sve ono što se u Hrvatskoj događa na planu zaštite okoliša, energetske tranzicije i općenito održivog razvoja dio je zajedničkih politika i ciljeva Europske unije u okviru Zelenog plana, u čemu Hrvatska elektroprivreda, kao stožerna nacionalna energetska tvrtka, ima posebnu ulogu i odgovornost", poručio je prilikom dodjele nagrada Petar Sprčić, član Uprave HEP-a. 

O povijesti nagrade, koju su 1998. utemeljili Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba, te o tijeku ovogodišnjeg natječaja za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša govorila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.

TAGOVI