U Kaštel Gomilici nedavno je predstavljena oprema za sprječavanje onečišćenja mora koja je nabavljena u sklopu projekta PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution), izvijestila je Splitsko-dalmatinska županija

Riječ je o projektu Europske unije na kojemu su partneri Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Jadranski edukativno-istraživačkog centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC. Također, nekoliko je partnera iz Italije. 

"Vrijednost projekta je u osvješćivanju o onečišćenju mora. Bitno je vrlo brzo utvrditi onečišćenje, a upravo ovaj projekt to osigurava. Dron, kamere i centar koji će skupljati informacije najbitniji su dijelovi projekta. Brzo utvrđivanje onečišćenja uistinu je više od tri četvrtine posla", izjavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

 

Najugroženije područje 

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, ujedno i voditeljica projekta Matea Dorčić, naglasila je kako su postignuti osnovni ciljevi projekta. 

"Oprema je nabavljena i projekt se bliži kraju. Kada smo pisali projekt razmišljali smo o tome koje je najugroženije područje i gdje treba biti raspoređena ova oprema. Svi uključeni u projekt odmah smo rekli da to treba biti istočni dio Kaštelanskoga zaljeva", rekla je. 

Među opremom nalaze se plutajuće brane, beskontaktni senzor za ispitivanje kvalitete mora, plutača sa senzorom za rano utvrđivanje onečišćenja, dron i nadzorne kamere. 

"Splitsko-dalmatinska županija je vrlo pametno odabrala ovu lokaciju. Jadranom se prebacuje više od 75 milijuna tona opasnog i štetnog tereta, a više od 50 milijuna se odnosi na sirovu naftu i prerađevine. Rizik je, dakle, ogroman", zaključio je Vedran Martinić, ravnatelj ATRAC-a.