Oko milijun biljnih i životinjskih vrsta u opasnosti je od izumiranja zbog ljudske aktivnosti, upozorili su znanstvenici iz Međunarode znanstveno-političke platforme o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), organizacije koja je utemeljena 2012. pod pokroviteljstvom UN-a. Više od 40% vrsta vodozemaca i više od trećine svih morskih sisavaca je ugroženo, a bioraznolikost će se do 2050. smanjiti za 38 do 46%

Globalno je rapidno pala kvaliteta i produktivnost tla - za čak 23%. Zagađenje plastikom se od 1980. upeterostručilo, a u vode se godišnje ubacuje između 300 i 400 milijuna tona toksičnih tvari kao što su  toksični mulj, teški metali i otapala.

Rast populacije

Od 1970. ljudska populacije se udvostručila a trgovina se povećala deset puta. Takav rast ima cijenu - izgubljeno je 100 milijuna hektara tropskih šuma u samo dvadeset godina, a močvare su mahom isušene. Urbana područja su se u zadnjih 27 godina udvostručila, a dokumentirani pad biološke raznolikosti je bez presedana u ljudskoj povijesti. Razmatrani su različiti scenariji za bioraznolikost u budućnosti a prema svima njima negativni trendovi će se nastaviti do 2050. pa i kasnije. Propadanje tla i klimatske promjene do 2050. uzrokovat će migracije između 50 i 700 milijuna ljudi. Proizvodnja usjeva zbog klimatskih promjena globalno će pasti za 10%, a u nekim područjima i do 50%. 

Brzo pogoršanje

"Zdravlje ekosustava o kojem ovisimo i mi i sve druge vrste se pogoršava brže nego ikada. Potkopavamo same temelje gospodarstva, sredstava za život, sigurnost hrane, zdravlja i kvalitete života diljem svijeta. Izgubili smo mnogo vremena, a djelovati moramo sada", rekao je sir Robert Watson, predsjednik IPBES-a tijekom predstavljanja izvještaja. Izrada izvještaja na 1800 stranica trajala je tri godine a u njoj je sudjelovalo 145 znanstvenika iz 30 zemalja, objavio je Jutarnji.