Zajednički istraživački centar Komisije jučer je objavio novu studiju pod nazivom Fosilne emisije CO2 za sve zemlje svijeta, ponovno potvrđujući da je Europska unija uspjela odvojiti gospodarski rast od ispuštanja emisija koje utječu na klimatske promjene. 

Emisije CO2 iz fosilnih goriva u članicama EU-a i Ujedinjene Kraljevine smanjile su se, dok se globalno povećanje emisija CO2 nastavilo u 2019., iako nešto sporijim tempom.

 

Fosilna goriva 

Od početka 21. stoljeća, priopćila je Europska komisija, globalne emisije stakleničkih plinova postojano rastu. 

Međutim, države EU-a i Ujedinjena Kraljevina zabilježile su trend smanjenja emisija CO2 iz fosilnih goriva i procesa izgaranja za 3,8 posto u 2019. u usporedbi s prethodnom godinom. To znači da su emisije CO2 iz fosilnih goriva u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini bile za 25 posto niže od razina iz 1990., što je najveće smanjenje među gospodarskim područjima. 


Zeleni plan 

Od 1990. zabilježen je i trend smanjenja emisija CO2 po stanovniku i smanjenja u odnosu na proizvodnju diljem Europe. Ta su smanjenja postignuta kombinacijom politika ublažavanja čiji je cilj dekarbonizacija energetike, industrije i građevinskog sektora te će se i dalje nastaviti u okviru Europskog zelenog plana

EK javlja kako su ovo rezultati najnovijih ažuriranja baze podataka o emisijama za globalna istraživanja atmosfere (EDGAR), jedinstvenog alata koji je razvio Zajednički istraživački centar za potporu evaluaciji učinka politika i pregovorima o klimi, na temelju kojega je postavljeno mjerilo za usporedbu nacionalnih i globalnih rezultata.