Dizalica topline za dubrovački ljetnikovac

Autor: B. O. Objavljeno: 27.06.2024. 🕜 14:05 Lokacija: Dubrovnik
  • Pogled na Gruod u Dubrovniku i dio Lokruma sa Srđa (foto: BL, prosinac 2021.)

• Dubrovnik, gradovi, baština, Dubrovačko-neretvanska županija
    Izvor: B.L.

Vlasnik i korisnik ljetnikovac Crijević Pucić je Dubrovački simfonijski orkestar

Ljetnikovac Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kreće u energetsku obnovu. Ugovor o izvođenju radova ovaj tjedan su potpisali ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i direktor tvrtke Građevinar - Quelin Nikola Bakija te direktor tvrtke Posta Toni Bašica. Potpisivanju su nazočile i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

"Puno je preduvjeta koje treba zadovoljiti kako bi se orkestar mogao vratiti u taj prostor i koristiti ga na najbolji mogući način, ali ovim današnjim potpisivanjem ugovora ostvarit će se prva faza rekonstrukcije objekta", rekla je Tepšić, najavivši drugu fazu koja će obuhvatiti unutarnje uređenje prostora.

 

Zamjena rasvjete 

Projektom je predviđena obnova krovišta zgrade, tj. zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva krovišta te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, cjelokupno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja prostora zgrade.

Vrijednost projekta iznosi 592.512,61 eura, od čega je većina bespovratnih sredstava ili 479.492,42 eura osigurano iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Preostali iznos od 113.020,19 eura osigurava Grad Dubrovnik iz ovogodišnjeg proračuna. Rok završetka projekta je 23. ožujka iduće godine. 

Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade, a koje će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 posto, godišnje primarne energije za 68,24 posto te smanjenje emisija CO2 za 68,24 posto, izvijestio je Grad Dubrovnik

TAGOVI