Poduzetnicima uskoro milijuni za energetsku učinkovitost

Autor: N. D. Objavljeno: 05.07.2024. 🕜 11:17 Lokacija: Zagreb
  • Vizualizacija energetske učinkovitosti u zgradarstvu (izvornik: Ground Picture / Shutterstock, 2020.)

• energetska učinkovitost, zgradarstvo, energetske oznake
    Izvor: Ground Picture / Shutterstock

Dva ministarstva uskoro će dodjeljivati potpore iz Modernizacijskog fonda

Poduzetnici bi uskoro mogli konkurirati za bespovratnih 257 milijuna eura potpore za energetsku učinkovitost. U pripremi su tri dugoočekivana poziva koja bi mogla utjecati na veću konkurentnost domaćih tvrtki koje se bore s visokim cijenama energije. 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je već najavilo poziv za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo vrijedan 145 milijuna eura, a novoosnovano Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije uskoro bi trebalo objaviti još dva poziva.  Prvi će biti za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji, vrijedan 80 milijuna eura. On se nalazi u javnom savjetovanju koje je otvoreno do 9. srpnja, a nakon toga će se finalizirati uvjeti poziva. U uvjetima poziva stoji da je predviđen za aktivnosti koje ne smiju započeti prije prijave projektnog prijedloga. Najniži iznos poticaja je 100.000 eura a najviši pet milijuna eura, dok je maksimalan intenzitet potpore 50%.

Iz istog ministarstva najavljuju i poziv  “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu”, vrijedan 32 milijuna eura. Pozivi su financirani iz Modernizacijskog fonda, EU instrumenta koji podržava ulaganja u skladu s klimatskim i energetskim ciljevima do 2030..

TAGOVI