Novi zahtjevi za energetsku učinkovitost u crnogorskom zgradarstvu

Autor: B. O. Objavljeno: 09.07.2024. 🕜 11:10 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Simbol energetske učinkovitosti u graditeljstvu (izvornik: Shutterstock, 2011.) 

• energetska učinkovitost, energetske oznake, graditeljstvo, zgradarstvo, građevinarstvo
    Izvor: Shutterstock

U Crnoj Gori se prvi put uređuje postupak izdavanja energetskog certifikata zgrade

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore s Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine donijelo je nove propise za energetsku učinkovitost zgrada.

To su Pravilnik o minimalnim zahtjevima energetske učinkovitosti zgrada kojim se uvode novi, nešto strožiji zahtjevi izgradnje objekata u Crnoj Gori i utvrđuje metodologija proračuna energetskih svojstava zgrada te Pravilnik o certificiranju energetskih svojstava zgrada kojim se po prvi put u toj zemlji uređuje postupak izdavanja energetskog certifikata zgrade.

Primjena novih zahtjeva za energetsku učinkovitost u zgradarstvu je počela 1. srpnja. Kontrola ispunjavanja minimalnih zahtjeva provodi se tijekom faze projektiranja elaboratom o energetskoj učinkovitosti koji je dio tehničke dokumentacije, a nakon završetka gradnje objekta certifikatom o energetskim svojstvima zgrada.

 

Nacionalni softver

Energetsko certificiranje zgrada u Crnoj Gori trebalo bi krenuti 1. kolovoza.

"Certifikat o energetskim svojstvima zgrada je dokument koji prikazuje energetska svojstva zgrade i obvezno ga moraju imati sve nove zgrade, kao i postojeće koje se obnavljaju, prodaju ili daju u zakup. Postoje i zgrade koje su izuzete od obveze certificiranja, kao što su nove i postojeće zgrade koje imaju korisnu površinu manju od 50 m2, zgrade  koje su pod zaštitom, vjerski objekti, privremene zgrade u okviru gradilišta, skladišta, radionice, proizvodne hale i sl.", objavljeno je na stranicama www.energetska-efikasnost.me

Izvor: Shutterstock

Ministarstvo energetike i rudarstva razvilo je i nacionalni softver za izračun energetskih svojstava zgrada koji će se koristiti i za certificiranje zgrada u Crnoj Gori. Podrška za razvoj tog softvera osigurana je u sklopu projekta 'Program energetske učinkovitosti u javnim zgradama (EEPPB)', koji Ministarstvo provodi s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu – KfW.

Softver je nazvan MEEC ('Montenegrin Energy Efficiency Certification') i za njegov razvoj je zadužen Institut Fraunhofer za građevinsku fiziku IBP iz Stuttgarta.

Iako je osnovna namjena softvera MEEC energetsko certificiranje zgrada, njega mogu koristiti i drugi stručnjaci koji se bave problematikom izgradnje objekata (projektanti, inženjeri, studenti, itd.). MEEC softver se može preuzeti besplatno na stranici www.meec.me.

TAGOVI