I Tuheljske Toplice će gasiti javnu rasvjetu kasno noću

Autor: N.D. Objavljeno: 20.05.2022. 🕜 12:38 Lokacija: Tuheljske Toplice

Čak 30% energetskih ušteda na gašenju rasvjete u periodu svjetlostaja

Općinsko vijeće Općine Tuhelj donijelo je u travnju Odluku o svjetlostaju, odnosno gašenju javne rasvjete na području općine Tuhelj. Kako bi se smanjio trošak i ne bi znatno opteretio proračun, donesena je odluka o isključenju javne rasvjete u vremenu od ponoći do četiri sata ujutro na 12 mjerenih mjesta. To se ne odnosi za naselja Tuhelj (centar) i Tuheljske Toplice (turističko mjesto). 

 Ovih dana završeni su radovi, a trošak ugradnje tajmera i tehničke prilagodbe sustava uključivanja/isključivanja stajao je lokalni proračun 18.750,00 kuna. Isključenjem javne rasvjete na predloženi način procjenom će se ostvariti ušteda za cca 30 %, odnosno 100.000,00 kuna. Općina svoju odluku obrazlaže zaštitom od svjetlosnog onečišćenja, iako je jasno da je zapravo riječ o ciljanim uštedama.

Svjetlostaj = štednja i ekologija

Hrvatski sabor je početkom 2019. godine izglasao Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s ciljem zaštite od svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš iz umjetnih izvora svjetlosti kojima su izloženi ljudi, biljni i životinjski svijet u zraku i vodi, druga prirodna dobra, noćno nebo i zvjezdarnice, uz korištenje energetski učinkovitije rasvjete. S obzirom na Zakon i da je na tržištu energenata došlo do znatnog povećanja cijene električne energije, predložene su mjere za smanjenje troškova. 

Sličan potez već je poduzeo Vukovar koji gasi svaki drugi rasvjetni stup, općina Brinje, te neki gradovi u Njemačkoj, radi štednje, jer je električna energija znatno skuplja. Portal Zagorje.hr nedavno je objavio da su tamošnji gradovi i općine zatečeni cijenama električne energije za javnu rasvjetu. Zaboku je primjerice ponuđena cijena tri puta veća nego lani, od samo jednog ponuđača, HEP-a. Takve ponude dobili su i Pregrada i Klanjec. 

svijetla budućnost

TAGOVI