Još danas primaju se prijave za energetsku obnovu zgrada

Autor: N. D. Objavljeno: 03.06.2024. 🕜 10:14 Lokacija: Zagreb
  • Skele na zgradi pri radovima na energetskoj obnovi, odnosno poboljšanju energetske učinkovitosti (izvornik: Shutterstock 2018.)

• energetska obnova, građevinarstvo, zgradarstvo, graditeljstvo
    Izvor: Shutterstock

Lov na državne poticaje namijenjen građanima ali i poduzetništvu

Još danas do 16 sati moguća je prijava višestambenih zgrada na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, vrijedan 95 mil. eura. Zgrade se mogu javiti za obnovu fasade, stolarije, krova a moguće je i instalacija obnovljivih izvora energije, a moguće je dobiti čak do 60-80% sufinanciranja energetske obnove, te cjelokupno financiranje projektne dokumentacije. Minimalni iznos bespovratnih sredstava je 55 tisuća eura, a maksimalni 6,5 mil. eura, a na natječaj se osim građana mogu javiti i mikro i makro poduzetnici. 

Zgrade imaju uvjet da glavni projekt energetske obnove ne smije biti stariji od 8. rujna 2021., a energetski pregled, izvješće o energetskom pregledu i važeći energetski certifikat bit će prihvatljivi za sufinanciranje ako su napravljeni nakon 1. veljače 2020., što je dosta restriktivno. 

Cilj poziva je postizanje uštede toplinske energije od barem 50%, dok je to kod zagrada koje su kulturno dobro barem 30%, a pozivom se sufinancira i izrada projektne dokumentacije u gradu Zagrebu i okolnim županijama. Upravitelji zgrada upozoravaju da energetska obnova znači podizanje pričuve za 0,7 eura do 2 eura/m2. Za izradu rang liste projekata na ovom natječaju trebat će tri do četiri mjeseca. Novac je osiguran dodatkom Nacionalnom programu oporavka i otpornosti. 

TAGOVI