Obnova obiteljskih kuća: krenula je obrada zahtjeva

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2024. 🕜 11:00 Lokacija: Zagreb
  • Neboder Zagrebtower, sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (foto: BL 2017.)

• MINGOR, FZOEU, zgrade, neboderi
    Izvor: B.L.

Obavijest prijaviteljima na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

S obzirom na to da je na Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća ukupno zaprimljeno 11.926 zahtjeva, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) prijavitelje obavještava da je završena opća administrativna provjera te se pristupilo daljnjoj obradi svakog pojedinog zahtjeva. 

Građani čiji zahtjevi budu obrađeni, povratnu informaciju o statusu svojeg predmeta mogu očekivati kroz sustav e-prijave i preporučenom poštom. U FZOEU-u ističu kako informacije ne dostavljaju elektroničkom poštom. 

"Za sad je informaciju kroz sustav e-prijave dobilo 200-tinjak prijavitelja. Potencijalnim korisnicima sredstava odnosno građanima čije prijave udovoljavaju uvjetima Javnog poziva Fonda, na kućnu adresu šalju se Ugovori o sufinanciranju. Prijavitelji čiji zahtjevi nisu prihvaćeni na adresu će zaprimiti Obavijest o neprihvatljivosti prijave, u kojoj će biti navedeni konkretni razlozi zbog kojih projekt odnosno prijavna dokumentacija nije bila prihvatljiva za sufinanciranje", izvijestio je FZOEU.

 

Administrativni kapaciteti 

Obavijesti o neprihvatljivosti odnosno Ugovori šalju se sukcesivno, prema redoslijedu obrade prijava te Fond prijaviteljima unaprijed zahvaljuje na strpljenju.

Naime, osim poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond je krajem prošle godine objavio javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama vrijedan 12 milijuna eura te je je obrađeno više od tri tisuće zahtjeva korisnika. U ovom razdoblju je obrađeno i dvije trećine od 2.200 zahtjeva koliko ih je pristiglo na Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijednog 15 milijuna eura te oko 230 zahtjeva pristiglih na natječaj za sufinanciranje projekata poticanja razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga (tzv. smart city). 

Naravno, uz sve navedeno, u nekoj od faza realizacije je i 15.000 prethodno ugovorenih projekata, koji se također vode paralelno. 

"U skladu s mogućnostima, unutarnjom preraspodjelom pojačali smo i administrativne kapacitete te smo fokusirani ponajprije na obradu Javnog poziva za energetsku obnovu kuća, s ciljem da zahtjevi građana budu riješeni u što kraćim rokovima", javlja FZOEU. 

TAGOVI