Potresi su pogurali i energetsku obnovu

Autor: N. D. Objavljeno: 11.03.2024. 🕜 13:30 Lokacija: Zagreb
  • Simbol energetske učinkovitosti u graditeljstvu (izvornik: Shutterstock, 2011.) 

• energetska učinkovitost, energetske oznake, graditeljstvo, zgradarstvo, građevinarstvo
    Izvor: Shutterstock

U obnovi je i 387 višestambenih zgrada koje su u riziku od energetskog siromaštva.

Kuće koje štede – više vrijede“ naziv je konferencije koja je danas održana u zagrebačkom hotelju Westin, a na kojoj su, uz  brojne sudionike, sudjelovali Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Kako bi naglasio važnost projekata energetske obnove, potpredsjednik Vlade Bačić istaknuo je dekarbonizaciju kao prioritet u svim aktivnostima. „I priroda i znanost nas pozivaju da krenemo drugačije promišljati način na koji organiziramo naše gradove, jer oni imaju najveći utjecaj na okoliš. U tom kontekstu, jasan je značaj poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, ali i poziva kojim ćemo EU sredstvima financirati obnovu višestambenih zgrada.“ najavio je Bačić te dodao da je EU sredstvima do sad obnovljeno oko 1.400 stambenih objekata, a u obnovi je i 387 višestambenih zgrada koje su u riziku od energetskog siromaštva.

 
Potres kao točka preokreta

 

I u obnovi zgrada oštećenih potresom prepoznali smo priliku da takve zgrade osim konstrukcijski, odmah obnavljamo i energetski te smo za tu namjenu osigurali 2,5 milijardi eura. Međutim, izazov s kojim se sada susrećemo nije osiguranje sredstava, već kako ta sredstva što prije utrošiti. Glavno je pitanje imamo li dovoljno građevinske operative. Uz rast građevinskog sektora od 8,4%, bilo je nužno osigurati dovoljno stručnjaka koji trebaju pratiti energetsku obnovu s predviđenom dinamikom obnove oko 3% površine godišnje, zbog čega ćemo organizirati i poseban diplomski program.“ rekao je ministar Bačić.

Ministar Habijan smatra da su takvi rezultati, uključujući i programe energetske obnove, dokaz da svjedočimo energetskoj transformaciji Hrvatske. Cilj je da što više energije proizvodimo na svom teritoriju, a to se posebno odnosi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ministar je najavio natječaj vrijedan 37,8 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije, te natječaje vrijedne po 80 milijuna eura i za visokoučinkovitu kogeneraciju i toplinarstvo.

Direktor Fonda je pojasnio kako Fond već 20 godina djeluje u smjeru zelenog i održivog. „Pola tog vremena fokus nam je bio na energetskoj obnovi jer smo u njoj prepoznali potencijal ne samo za energetske ili financijske uštede, već za poboljšanje kvalitete života naših građana. Između ostalog, do sad smo financirali obnovu preko 25.000 obiteljskih kuća. Ove godine imamo poziv vrijedan čak 120 milijuna eura pa će takvih kuća biti značajno više.“ najavio je Balen u uvodnom govoru konferencije.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava o tome kakvi su trenutni energetski pokazatelji naših zgrada i zašto ih je potrebno obnavljati, u kojem su istaknute sve prednosti koje svojim vlasnicima nude obnovljene kuće, ali i doprinos koji građani obnovom daju u ukupnom smanjenju potrošnje energije i postizanju okolišnih ciljeva.

TAGOVI