Bitan zakon za energetsku obnovu u javnom savjetovanju

Autor: B.L. Objavljeno: 22.02.2024. 🕜 09:57 Lokacija: Zagreb
  • Neboder u Ulici Hrvatskog proljeća u Zagrebu prije energetske obnove (foto: ZP, 2017.)

• zgrade, stambene zgrade, neboderi
    Izvor: Z.P.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi bitno olakšati mnoge projekte, ali i svakodnevni život

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi olakašti mnoge projekte u zgradarstvu, ali i svakodnevni život. Naime, očekuje se da bi se njegovim donošenjem trebali olakšati mnogi projekti u zgradama kao što su, primjerice, energetska obnova i ugradnja dizala. Zakon je predstavljen u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine povodom stavljanja prijedloga u javno savjetovanje.

Cilj donošenja Zakona je otkloniti postojeću zakonsku prazninu i omogućiti kvalitetno upravljanje i održavanje zgrada, a jedna od najvažnijih novosti je to da zajednice suvlasnika postaju pravne osobe i dobivaju osobni identifikacijski broj (OIB), dok će njihov registar voditi Državna geodetska uprava. Uz to, novim Zakonom se propisuje i najmanji iznos zajedničke pričuve koji bi iznosio 0,36 EUR/m2.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je tom prigodom da Zakon ima za cilj učiniti stanovanje boljim. Zbog toga se očekuje povećano sudjelovanje građana u javnom savjetovanju, a sudjelovanje lokalnih zajednica u njegovom provođenju. Ministar je također napomenuo kako se pri izradi Zakona nastojalo izbjeći pretjerano normiranje upravljanja i održavanja zgradama, kako bi ono bilo što lakše.

Između ostaloga, Zakon propisuje redovito i izvanredno održavanje zgrada. Pri tome izvanredno održavanje uključuje i izvođenje hitnih popravki, za što bi trebala suglasnost 1/5 suvlasnika, dok bi za izvođenje nužnih popravki trebala suglasnost 1/3 suvlasnika (te dvije odredbe već su u medijima naišle na neodobravanje!). To bi značilo da je u slučaju hitnog popravka predstavnik suvlasnika dužan, nakon uklanjanja problema, pribaviti potpise 1/5 suvlasnika, kako bi se osiguralo da su popravci doista obavljeni na zajedničkim dijelovima zgrade.

Također je predviđena obaveza suvlasnika za osiguravanjem zajedničkih dijelova zgrade od osnovnih rizika, odnosno od požara, oluja, udara groma, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, ali i od odgovornosti za štetu prema trećim sobama. S druge strane, nije predviđena obveza osiguranja od potresa jer se smatra da bi to previše financijski opteretilo suvlasnike zgrada.

Jedan od prijedloga iz novog Zakona je i uvođenje odredbe o prinudnom upravitelju kojeg imenuje gradonačelnik ili općinski načelnik ako to nisu učinili suvlasnici, a tu je i odredba o prinudnom predstavniku suvlasnika, kojeg imenuje upravitelj ako to na vrijeme nisu učinili suvlasnici.

Nakon završetka javnog savjetovanja Zakon će se uputiti u redoviti postupak u Hrvatskom saboru Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi, uz prethodnu registraciju, na portalu eSavjetovanja najkasnije do 20. ožujka 2024. godine, izvijestio je MPGI.

TAGOVI