Ususret više od tisuću novih ekoloških rasvjetnih tijela

Autor: B. O. Objavljeno: 26.02.2024. 🕜 14:57 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Kapitalni projekt modernizacije javne rasvjete novim programom Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Nakon što je prije nekoliko godina zamijenjeno više od tisuću rasvjetnih tijela, Poreč je u sklopu modernizacije krajem 2023. nastavio s postavljanjem još novih ekoloških svjetiljki javne rasvjete.

U nastavku radova koji se ovih dana približavaju kraju, postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se s ukupno 1.029 novih LED rasvjetnih mjesta. Također, projekt uključuje uvođenje sustava upravljanja i nadzora u stvarnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča. Projekt će se, zapravo, financirati velikim uštedama koje će se ostvariti zahvaljujući novoj javnoj rasvjeti u narednom razdoblju.

Svjetiljke koje se postavljaju su u potpunosti izvedene u LED tehnologiji koja udovoljava svim trenutačno važećim zakonskim okvirima, a kao dodatna mjera uštede električne energije dio svjetiljki koje su najveći potrošači bit će postavljene i s elektronskim upravljačima regulacije svjetlosnog toka, koji će dijelove noćnog režima prilagoditi manjem utrošku električne energije, javlja Grad Poreč.

 

Konvencionalni modeli 

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete novim programom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), dok je Poreč osigurao sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija. 

Prema predviđenoj dinamici, glavnina radova bit će dovršena u ovom tromjesečju. Završetak radova se pak očekuje do Uskrsa, čime će taj grad odmah krenuti s energetskim uštedama. 

"Sva se modernizacija provedi u skladu s Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima", objavljeno je na stranicama Grada Poreča

Inače, taj grad već dulje vrijeme u svim naseljima prilikom izgradnje, proširenja i dogradnje sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

TAGOVI