Otvoren je novi rukavac Drave

Autor: B.L. Objavljeno: 08.03.2024. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb
  • Drava u Križnici pokraj Pitomače (foto: BL, kolovoz 2019.)

• Drava, rijeke, Podravina, Virovitičko-podravska županija
    Izvor: B.L.

Napravljen je još jedan važni korak prema očuvanju prirode i zaštiti od poplava

Na području općine Hlebine, kod naselja Gabajeva Greda, otvoren je novostvoreni rukavac rijeke Drave. Istodobno, javnosti su predstavljeni ostali radovi na području Koprivničko-križevačke županije koji se izvode u sklopu projekta 'DRAVA LIFE - Integrirano upravljanje rijekama'.

Glavni cilj tog višegodišnjeg projekta, koji ove godine ulazi u završnu fazu, je očuvanje ekosustava Drave, jedne od posljednjih doprirodnih europskih rijeka i poboljšanje njezine dinamike i morfologije duž 300 km toka kroz Hrvatsku. Pri tome se ključne prirodne značajke dravskog ekosustava obnavljaju otvaranjem i stvaranjem novih rukavaca, uklanjanjem i prilagodbom obaloutvrda i ostalih vodnih građevina te očuvanjem poplavnih područja i prirodnih strmih obala rijeke. Ti će zahvati koristiti brojnim ugroženim vrstama i staništima u područjima 'Natura 2000', doprinijeti boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku i povećati vrijednost područja za lokalno stanovništvo.

Kako je najavila Ana Šelimber, zamjenica direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu iz Hrvatskih voda, u sklopu projekata iz programa 'Life' do kraja ove godine obnovit će se 6 - 8 dravskih rukavaca na području tog VGO-a, a vrijednost tih radova mogla bi premašiti 6 milijuna eura. Sam projekt u Babajevoj Gredi tom pojasnio je pak njegov voditelj, Igor Tošić iz Hrvatskih voda: "Mi se sada nalazimo na desnom inicijalnom rukavcu u Gabajevoj Gredi, koji će nakon radova biti ukupne dužine 1196 m i širine dna korita do 27 m. Nakon nekoliko prolazaka vodnih valova,  ovaj inicijalni rukavac poprimit će prirodniji, ravnotežni položaj će. Trenutno su u završnoj fazi radovi na lijevoj obali u blizini naselja Novačka gdje će se iskopom u duljini od 100 m otvoriti ulazni dio postojećeg rukavca, dugog oko 1200 m, koji trenutno nije protočan. Osim na spomenutim lokacijama, trenutno se na području Koprivničko-križevačke županije u općinama Donja Dubrava, Legrad i Ferdinandovac izvode obnove rukavaca Drave. Po završetku radova svi rukavci će većinu vremena u hidrološkoj godini biti protočni."

Osim obnove dravskog ekosustava, projektom se popularizira i zaštita prirode. Inače, područje projekta uklopljeno je u prvi svjetski Petodržavni UNESCO rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, poznat kao 'Europska Amazona' koji se prostire u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Ukupna vrijednost Projekta 'DRAVA LIFE' je 4,6 mil. eura, od čega se 60% sufinancira sredstvima Europske komisije. To je ujedno prvi i jedan od najvećih projekata financiranih iz programa 'Life' na području Hrvatske koji se bavi obnovom rijeka. Njime je obuhvaćeno 310 km toka Drave i uključuje četiri područja 'Natura 2000' na površini 67 800 ha od Dubrave Križovljanske do Osijeka, izvijestile su Hrvatske vode.

 

TAGOVI