Ovaj tjedan ide natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Autor: N. D. Objavljeno: 27.03.2024. 🕜 14:54 Lokacija: Zagreb
  • Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine , 2024.
    Izvor: MPUGDI

Poziv je vrijedan gotovo 100 mil. eura, a novac će dobiti i 'stari projekti'

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavilo je danas na konferenciji „7. Otvoreni dijalog partnera – Vrijeme je za zelenu obnovu“ novi Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji će biti objavljen do kraja ožujka 2024. godine. Poziv je vrijedan 94,2 milijuna eura, a sa dodatna 25,7 milijuna eura sufinancirat će se i projekti koji su se prijavili i zadovoljavaju uvjete javnoga poziva iz 2022. godine, a tada nisu dobili sufinanciranje. Riječ je o 91 projektu.

Novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada sufinancirat će se u okviru Dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, a cilj mu je dostići europsku razinu kvalitete višestambenih zgrada te ostvariti značajne godišnje uštede toplinske energije i smanjiti emisije CO2, što će doprinijeti dekarbonizaciji zgrada.

Tri su kategorije obnove – integralna, dubinska i sveobuhvatna. Poziv će se provoditi kao otvoreni postupak dodjele po modalitetu privremenog poziva. Bit će otvoren najmanje 60 dana, a bit će dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Počašćeno 10.000 kuća

 

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo je usmjerenost institucije na zelene politike, koje obuhvaćaju i projekte energetske učinkovitosti, a sve s ciljem ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. „Izuzetno me veseli činjenica što je na naš javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća zaprimljeno više od 12.000 prijava. S obzirom na rekordan budžet od 120 milijuna eura kroz ovaj program planiramo, kako i sam slogan naše kampanje “Kuća časti” kaže energetskom obnovom „počastiti“ oko 10 tisuća obiteljskih kuća. Više od 40 tisuća građana će tako dobiti priliku da snizi režijske troškove i poboljša kvalitetu života, a tako veliki interes nam je ujedno indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti”, zaključio je Balen.

U sklopu ovog događaja nastavilo se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine koju je potpisalo pet novih partnera, a to su Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ovlaštena projektantica Martina Brala, Grad Petrinja te tvrtka Holcim Hrvatska. Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije.

 

TAGOVI