Fotonaponski sustav za retkovečku školu

Autor: B. O. Objavljeno: 10.04.2024. 🕜 09:47 Lokacija: Zagreb
  • Majstor koji izvodi radove pročelju, odnosno na postavljanju toplinske izolacije na kuću ili zgradu (izvornik: Shutterstock 2015.)

• graditeljstvo, građevinarstvo, energetska obnova, toplinske izolacije
    Izvor: Shutterstock

Završena energetska obnova Osnovne škole Retkovec vrijedna dva milijuna eura

Na Osnovnoj školi Retkovec završeni su radovi energetske obnove vrijedni dva milijuna eura, financirani u potpunosti iz gradskog proračuna. Školu su tim povodom ovaj tjedan obišli gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Završetkom energetske obnove, očekuje se značajna ušteda u troškovima škole za energente te smanjenje štetnih emisija CO2.

"Za 70 posto smanjit će se godišnja potrebna energija za grijanje, a emisija CO2 za gotovo 80 posto", rekao je gradonačelnik, naglasivši kako su sada radni uvjeti u školi, koja broji gotovo 900 učenika, znatno kvalitetniji i bolji. Dodao je i kako se nastava za vrijeme trajanja radova, koji su započeli tijekom jeseni 2022., nesmetano odvijala, javlja Grad Zagreb.

 

Nastavak ulaganja 

Energetska obnova obuhvatila je opsežne radove na vanjskoj ovojnici zgrade, uključujući toplinsku izolaciju zidova i krovova, zamjenu stolarije, izgradnju nove kotlovnice te postavljanje fotonaponske elektrane na krovu škole.

"Grad Zagreb nastavlja s ulaganjem u projekte energetske učinkovitosti kako bi doprinio globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena. Plan energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za razdoblje od 2024. do 2026. postavlja ambiciozne ciljeve koji uključuju poboljšanja energetske učinkovitosti na 20 javnih zgrada, ostvarenje veće energetske učinkovitosti na još 35 zgrada te izgradnju sunčanih elektrana na 52 javne zgrade", dodao je.

TAGOVI