FZOEU: 7418 prijava građana do podne

Autor: B. O. Objavljeno: 13.03.2024. 🕜 14:03 Lokacija: Zagreb
  • Neboder Zagrebtower, sjedište Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (foto: BL 2017.)

• MINGOR, FZOEU, zgrade, neboderi
    Izvor: B.L.

Veliki interes za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas do 12 sati zaprimljeno je 7418 prijava građana. 

Podsjećamo, riječ je o dosad najizdašnijem takvom pozivu u sklopu kojeg je građanima na raspolaganju rekordnih 120 milijuna eura. Za mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora građani su mogli dobiti čak do 62.120 eura bespovratnih sredstava.

Direktor FZOEU-a Luka Balen naglašava kako je, u odnosu na prethodni javni poziv, osigurano skoro tri puta više sredstava. "Cilj je da svi koji imaju spremne projekte i udovoljavaju uvjetima dobiju sufinanciranje za energetsku obnovu svojih domova", izjavio je. 

Od danas, od 9 sati sa stranica Fonda mogu se preuzeti svi obrasci koje je potrebno ispuniti te, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, učitati u prijavnu aplikaciju. Većina dokumentacije je na stranicama Fonda bila dostupna od kraja prosinca prošle godine, što je zainteresiranim građanima omogućilo gotovo tri mjeseca za pripremu dokumentacije, javlja FZOEU.

 

Bez većih poteškoća

Zahtjeve za sufinanciranje građani dostavljaju elektronskim putem sustavom eFZOEU koji se nalazi na platformi Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalno društva - Fondovi EU. Tijekom jutrošnjeg zaprimanja prijava, sustav je radio bez većih poteškoća te su prijavitelji uspješno podnosili svoje zahtjeve. 

"Podsjećamo da se sufinanciranje može dobiti za toplinsku izolaciju, energetski učinkovitu stolariju i/ili neki od sustava korištenja obnovljivih izvora energije, poput dizalica topline, kotlova na biomasu, solarnih panela ili fotonaponskih elektrana. Dosad zaprimljeni zahtjevi u prosjeku su vrijedni oko 12 tisuća eura po prijavi", izvijestio je FZOEU.

Izvor: Shutterstock

"Interes za ovaj program je uvijek velik, zbog čega smo nastojali omogućiti informacije o pozivu kroz različite kanale. Osim najave putem medija, organizirali smo i radionice te uspostavili pozivni centar za telefonske i elektronske upite korisnika", pojasnio je Balen, dodavši kako proračun za poziv još uvijek nije potrošen. 

"Energetska obnova ima brojne koristi i to ne samo u smanjenju troškova energije, već i boljoj kvaliteti života jer energetski obnovljene kuće više štede - više vrijede", zaključio je.

TAGOVI