Križevci ponovno potiču energetsku učinkovitost u kućanstvima

Autor: B. O. Objavljeno: 07.02.2024. 🕜 10:42 Lokacija: Križevci
  • Trg Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima (izvornik: Grad Križevci, 2021.)

• Križevci, gradovi, javna rasvjeta
    Izvor: Grad Križevci

Ove godine odlučili smo izmijeniti uvjete Javnog poziva za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i osigurati više sredstava za naše ranjive skupine sugrađana u opasnosti od energetskog siromaštva, kaže Mario Rajn

Križevci nastavljaju s financijskom podrškom građanima u energetskoj tranziciji objavivši novi Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima.

Javni poziv je ove godine podijeljen u dva dijela, pri čemu u prvom dijelu građani mogu ostvariti 80 posto odnosno najviše 500 eura za pripremu projektne dokumentacije – izradu glavnog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima u mrežnom radu.

Drugi dio Javnog poziva odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva koji mogu ostvariti 80 posto odnosno najviše 500 eura za izradu glavnog projekta sunčane elektrane i/ili 80 posto odnosno najviše četiri tisuće eura za izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima i/ili 100 posto odnosno najviše 1 500 eura za postavljanje toplinske izolacije tavana stambenog prostora.

 

Projektna dokumentacija

"Ove godine odlučili smo izmijeniti uvjete Javnog poziva za poticanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i osigurati više sredstava za naše ranjive skupine sugrađana u opasnosti od energetskog siromaštva. Nadam se da će prepoznati ovu priliku te instalacijom solarne elektrane ili pak postavljanjem toplinske izolacije tavana značajno smanjiti troškove električne energije i grijanja. S druge strane, ostalim sugrađanima nastavljamo sufinancirati izradu projektne dokumentacije s kojom se mogu javiti na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostvariti sredstva za samu izgradnju sunčane elektrane", istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

"Cilj ovog Javnog poziva je povećati obnovljive izvore energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima na području Križevaca, povećati energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, smanjiti potrošnju energije i troškove za grijanje za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva te, u konačnici, smanjiti emisiju stakleničkog plina CO2, što je u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.   

U križevačkom gradskom proračunu je za tu svrhu osigurano 200 tisuća eura. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do 1. rujna. 

Više detalja oko uvjeta i načina prijave moguće je dobiti OVDJE, u Energetsko-klimatskom uredu u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8 ili pozivom na broj telefona 048/628-922.

TAGOVI