Projekt NEWLIGHT donosi energetski učinkovitu rasvjetu u 57 gradova i općina

Autor: N.D. Objavljeno: 27.04.2017. 🕜 14:09 Lokacija: Zabok

Iduće godine ulaže se 20 milijuna eura u obnovu javne rasvjete u dvije županije

Projekt NEWLIGHT, koji u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne (REGEA) Hrvatske provodi 57 gradova i općina, trebao bi rezultirati izmjenom i rekonstrukcijom bar polovine energetski neučinkovitih javnih rasvjetnih tijela, rečeno je na konferenciji za medije REGEA-e u njezinom novom centru, obnovljenom dvorcu Bračak kod Zaboka. U tim sredinama u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj župniji ukupno je 67.000 svjetiljki, koje godišnje troše više od 20 milijuna kuna na električnu energiju, a nakon zamjene troškovi bi se trebali prepoloviti. 
"Cilj nam je postizanje 60% ušteda, iako iz iskustva znamo da je moguće postići čak 80 do 85%. Sustavi u gradovima i općinama nisu idealni, instaliran je premali broj rasvjetnih tijela. Očekujemo da resorno ministarstvo napravi program za povlačenje 20 milijuna eura iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK), a potrebno je napraviti i pravilnik kojim se određuje način prijave i sufinanciranja. Očekujemo da će to biti napravljeno do ljeta i da će početkom jeseni novac biti spreman za korištenje", kazao je Ivan Pržulj, voditelj Odjela za energetske analize i praćenje.  Očekuje se da će projekt osim OPKK sredstava biti financiran i iz ESCO modela, što će snažno potaknuti to razvijajuće tržište. 
Ravnatelj REGEA-e Julije Domac najavio je da agencija priprema projekt rekonstrukcije javne rasvjete u Gradu Zagrebu, u kojem je od 126.000 svjetiljki čak 80.000 zrelo za zamjenu. Projekt je vrijedan 50 milijuna eura, u svibnju će biti potpisan ugovor o financiranju s EIB-om, dok će iz EU programa ELENA biti financirana tehnička podrška projektu. Također, agencija je aplicirala i za 15 milijuna eura vrijedan projekt uvođenja smart city tehnologija u Novom Zagrebu, kojim će se ulagati u toplinarstvo, promet, mjerenje potrošnje energije i optimizaciju potrošnje u javnim i privatnim zgradama. Projekt ZAGI pak donosi zamjenu 3.000 rasvjetnih tijela i energetsku rekonstrukciju 80 javnih zgrada u gradu. Na pitanje da komentira činjenicu da je Hrvatska do sada povukla iznimno malo sredstava iz OPKK programa Domac je rekao: "Projekata ima ali ne dovoljno, a ideje se predstavljaju kao projekti, što znači da fali znanja kako dokumentirati projekt, na čemu trebaju raditi ministarstva i državna uprava. Pitanje je kapaciteta državnih tijela za aplikaciju na EU natječaje". Ta agencija s tek 30 zaposlenih na tri lokacije, do sada je odradila 800 milijuna kuna projektnih investicija u koje je ugrađeno 400 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Osobito su ponosni što su nakon šest godina uspješno dovršili projekt obnove i uređenja Energetskog centra Bračak, gdje je sada smješten i glavni ured agencije, centar za edukaciju u energetskoj učinkovitosti i primjeni OIE, kao i poduzetnički inkubator Krapinsko-zagorske županije. 

TAGOVI