U Hrvatskoj započinje certificiranje održivosti zgrada po njemačkom modelu

Autor: N.D. Objavljeno: 05.10.2021. 🕜 11:46 Lokacija: Zagreb

DGNB predstavlja vodeći svjetski znak kvalitete za održivu gradnju

Hrvatski savjet za zelenu gradnju potpisao je danas u Zagrebu ugovor sa Njemačkim društvom za održivi razvoj po kojem će moći koristiti DGNB sustav certificiranja održivosti zgrada na nacionalnoj razini. Međunarodni sustav DGNB predstavlja vodeći svjetski znak kvalitete za održivu gradnju usklađen s vrijednostima dekarbonizacije i učinkovite zaštite od klimatskih promjena. Ugovor su potpisali dr. Christine Lemaitre, direktorica Njemačkog savjeta za održivu gradnju i Dean Smolar, direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. 

Do danas je više od 8200 javnih i privatnih zgrada i prostora u 27 zemalja svijeta dobilo DGNB certifikat. U Hrvatskoj je ukupno certificirano devet zgrada prema kriteriju održivosti, a i prvi DGNB certifikat dodijelit će se poslovnoj zgradi Matrix C u Zagrebu. Zgrade s certifikatom DGNB troše manje resursa tijekom izgradnje i uglavnom se prilikom dekonstrukcije mogu reciklirati čime smanjuju otpad i tako doprinose zaštiti okoliša. 

Holistički pristup analize

Ovaj sustav usklađen je s EU regulativom i projektom LIFE Level(s) kojeg provodi Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa ukupno osam zemalja Europske unije, a koji definira stupnjeve održivosti zgrada. Nama je bilo izuzetno važno da se prilikom definiranja ekoloških, ekonomskih, klimatskih, geografskih i drugih praktičnih kriterija, velika pozornost posvetila potresnoj otpornosti zgrada u Hrvatskoj s obzirom na niz nedavno zabilježenih katastrofalnih potresa u Hrvatskoj“, istaknuo je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. 

Pojasnio je kako su odlučili preuzeti DGNB sustav jer je najkvalitetniji, najnapredniji te pruža holistički pristup kroz analize cjeloživotnog ciklusa zgrada. Riječ je o tome da to nije samo sustav ocjenjivanja već i kvalitetan alat za planiranje projekata bez dodatnih skupih administrativnih procesa uz pružanje značajne tržišne vrijednosti zgradama.

TAGOVI