Beč: mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

Autor: B.O. Objavljeno: 16.03.2022. 🕜 14:16 Lokacija: Beč (Austrija)

Vrijednost paketa mjera pomoći je 124,3 milijuna eura

Cijene električne energije i plina proteklih su mjeseci značajno porasle diljem Europe. Kako bi smanjio udar na standard građana zbog poskupljenja energenata, Beč je odlučio donijeti paket mjera pomoći u visini od 124,3 milijuna eura. Time taj grad želi značajno rasteretiti građane pogođene dosad neviđenim rastom cijena energenata, naglasio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig prilikom predstavljanja paketa 15. ožujka. 

Povećanje energetskih troškova moglo bi za prosječno bečko kućanstvo iznositi oko 500 eura godišnje. Austrijski indeks cijena plina već se protekle godine peterostruko povećao, a zbog rata u Ukrajini nemoguće je predvidjeti daljnji razvoj cijena, objasnio je bečki gradonačelnik. 

Novi paket mjera obuhvaća tri segmenta. Socijalno ugroženim građanima i osobama s niskim primanjima bit će isplaćene jednokratne naknade u visini od 200 eura radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata, za što je predviđeno ukupno 50 milijuna eura. 

Pravo na ovu naknadu u glavnom gradu Austrije ostvaruje 262 tisuće korisnika, pri čemu ne moraju ispuniti zahtjev za naknadu. Već u drugom tromjesečju ove godine počinje isplata pa će se ovom mjerom što brže pružiti pomoć ugroženim kategorijama građanima.

 

Sunčane elektrane 

U sklopu drugog segmenta Grad Beč pružat će potporu građanima u obliku isplate zaostalih obveza ili godišnjeg obračuna razlike za energente izravno opskrbljivačima energijom, za što namjerava izdvojiti 26 milijuna eura. Ova pomoć namijenjena je ponajprije građanima Beča koji su pogođeni energetskim siromaštvom i onima koji nisu podmirili svoje obveze prema tim poduzećima, zbog čega im prijeti isključenje struje ili plina

Osim toga, izvijestio je Inozemni ureda Grada Beča, time će se financirati i savjetovanja o energetici za korisnike i zamjena električnih uređaja energetski učinkovitijim. Provedba ove mjere predviđena je za posljednje tromjesečje ove godine. 

Treća mjera pak uključuje subvencioniranje energetske obnove starih zgrada, energetski učinkovite gradnje i postavljanja sunčanih elektrana. Ukupni iznos mjere bit će 48,3 milijuna eura. Time se želi pomoći građanima dugoročno smanjiti troškove za energiju.

TAGOVI