Chevron napušta Sjeverno more?

Autor: N. D. Objavljeno: 20.05.2024. 🕜 09:35 Lokacija: Houston (SAD)
  • Vizualizacija plinske ili naftne platforme (izvornik: Shutterstock, 2011.) 

• platforme, proizvodnja nafte i plina, istraživanje nafte i plina
    Izvor: Shutterstock

Chevron izlazi iz partnerstva s BP-om u Sjevernom moru

Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru te najavljuje prodaju vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.

Treći najveći proizvođač nafte u svijetu, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća bio među prvim naftnim kompanijama koje su započele bušenje nafte u Sjevernom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Chevron planira prodati svoja naftna polja, uključujući 19,4% udjela u naftnom polju Clair zapadno od Shetlandskih otoka, koje je najveće polje u britanskom Sjevernom moru, kojim upravlja britanski BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte. Na prodaju su i udjeli u naftnom terminalu Sullom Voe na Shetlandskim otocima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema tvrtki, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Sjevernom moru donesena je nakon pregleda cjelokupnog portfelja i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte. Proces prodaje vlasničkih udjela trajat će nekoliko mjeseci, a u tom će se razdoblju odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.

TAGOVI