Gradi se još jedan veliki vjetropark u Sjevernom moru

Autor: N. D. Objavljeno: 20.05.2024. 🕜 13:22 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana  (izvornik: Lance Bellers / Shutterstock, 2008.)

• pučinske vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, vjetroelektrane, vjetroenergija
    Izvor: Lance Bellers / Shutterstock

Jedan od prvih vjetroparkova bez državnog sufinanciranja i već ima sklopljene PPA ugovore

Njemačka energetska tvrtka EnBW počinje s izgradnjom novog vjetroparka u Sjevernom moru, koja će u budućnosti opskrbljivati ​​strujom oko 1,1 milijun kućanstava. Planirana vjetroelektrana “He Dreiht” (što u prijevodu znači “Okreće se”) trebala bi biti puštena u rad krajem 2025. oko 90 kilometara sjeverno od otoka Borkum. Sa 64 Vestasovih vjetroturbine, čiji će rotori imati promjer veći od 230 metara imat će instaliranu snaga od 960 MW i zauzet će površinu od otprilike šest nogometnih igrališta.

VE "He Dreiht" je trenutno jedan od najvećih u Europi i jedna je od prvih offshore vjetroelektrana bez ikakvog državnog financiranja. Energiju iz te elektrane PPA ugovorima kupovat će veći broj tvrtki - operator frankfurtskog aerodroma, Evonik, Salzgitter, Bosch, Deutsche Bahn, PASM i SHS-Stahl-Holding Saar, objavila je tvrtka. Projekt je vrijedan 2,4 mlrd. eura, od čega 600 mil. dolazi od zajma EIB-a, a ostatak financira Allianz Capital partners kupnjom 49% udjela u projektu. 

Nizozemsko-njemački mrežni operater TenneT povezat će vjetroelektranu s mrežom pomoću offshore transformatora i dva visokonaponska DC kabela. Kabeli će biti položeni na udaljenosti od 120 kilometara pod vodom i 110 kilometara na kopnu.

U usporedbi, nova vjetroelektrana EnBW-a bit će srednje veličine u smislu instaliranog kapaciteta. Najveća vjetroelektrana koja trenutno proizvodi električnu energiju u blizini europske obale je VE Hollandse Kust Zuid. Nalazi se uz nizozemsku obalu između gradova Scheveningen i Zandvoort i zahvaljujući instaliranom kapacitetu od 1,5 GW, jedna je od najvećih offshore vjetroelektrana na svijetu. 

Kad je riječ o Njemačkoj, ukupno 29 offshore elektrana već se nalazi u blizini tamošnje obale - s više od 1500 vjetroturbina i instaliranim kapacitetom od gotovo 8,5 GW. Prema trenutnim informacijama WindEuropea, ovo je trenutno najveći offshore energetski projekt u EU-u. 

TAGOVI