Osam baltičkih država u paktu za zaštitu energetske i telekomunikacijske infrastrukture

Autor: N. D. Objavljeno: 11.04.2024. 🕜 13:48 Lokacija: Vilnius (Litva)
  • Vestas, VE Borssele 3 i 4, 2024.
    Izvor: Vestas

Sad već drugi sporazum za zaštitu podmorske energetske i telekom infrastrukture

Osam zemalja Baltičkog mora potpisalo je u srijedu zajedničku deklaraciju o bliskijoj suradnji u osiguravanju kritične pomorske energetske infrastrukture u regiji, samo dan nakon što je šest zemalja Sjevernog mora sklopilo sličan sporazum o suradnji na zaštiti kritične podvodne energetske i telekomunikacijske infrastrukture u Sjevernom moru. Oba sporazuma su rezultat sigurnosnih zabrinutosti koje proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu i izvješća o sabotažama pučinske i podmorske energetske infrastrukture u Sjevernom i Baltičkom moru.

Ministri energetike Litve, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Latvije, Poljske i Švedske sastali su i potpisali Deklaraciju iz Vilniusa, obvezujući se na zaštitu pučinske i podmorske infrastrukture od aktivnosti koje bi mogle dovesti do toga da je energetska infrastruktura i opskrba energijom u opasnosti.

Deklaracija je potpisana tijekom sastanka na visokoj razini energetske sigurnosti Baltičkog mora, koji je okupio osam zemalja Baltičkog mora, Europsku uniju i predstavnike NATO-a, Europske agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER), europskih operatora prijenosnih sustava i europskog udruženja za vjetar WindEurope.

Zemlje su se obvezale na suradnju na odvraćanju mogućih zlonamjernih aktivnosti protiv njih unutar NATO-a i EU-a i jačanju otpornosti Europe na nove oblike hibridnog i kibernetičkog ratovanja, objavio je WindEurope.

Zabrinutost je porasla nakon nerazjašnjene sabotaže plinovoda Sjeverni tok u Baltiku. Nakon nacionalnih istraga o incidentu koje su pokrenule Njemačka, Švedska i Danska, te studija norveškog i švedskog seizmičkog instituta, europske vlasti su rekle da je incident mogao biti rezultat "namjernih radnji". U veljači 2023. nizozemske opće i vojne obavještajne i sigurnosne službe poslale su pismo nizozemskoj vladi, zajedno s najnovijim saznanjima o tajnim aktivnostima koje provodi Rusija, upozoravajući vladu da imaju informacije da Rusija mapira infrastrukturu u Sjevernom moru, uključujući plinovode, pučinske vjetroelektrane i internetske kablove.

TAGOVI