Europski parlament je odobrio reformu elekroenergetskog tržišta

Autor: N. D. Objavljeno: 12.04.2024. 🕜 09:21 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Simbol žarulje i okoliša, energetske učinkovitosti, održivog razvoja itd. (izvornik: somchaij / Shutterstock, 2011.)

• žarulja, okoliš, zaštita okoliša, održivi razvoj, učinkovita rasvjeta
    Izvor: somchaij / Shutterstock

Moguća će biti državna intervencija u cijene električne energije u slučaju proglašenja krize

Europski parlament jučer je usvojio reformski paket za tržište elekrične energije, čiji cilj je učiniti tržište električne energije u EU-u stabilnijim, pristupačnijim i održivijim, te osigurati bolju zaštitu kupaca.

Mjere, sastavljene od uredbe i direktive koje su već dogovorene s Vijećem, usvojene su s 433 glasa za, 140 protiv i 15 suzdržanih, odnosno 473 glasa za, 80 protiv i 27 suzdržanih. Nakon odobrenja Parlamenta, Vijeće EU-a treba službeno usvojiti tekst kako bi postao zakon, no to je sada formalnost.

Zakon bi trebao zaštititi potrošače od nestabilnih cijena, ali uvodi i mogućnost državnih intervencija u slučaju proglašenja cjenovne krize. Kupci će imati pravo pristupa ugovorima s fiksnom cijenom ili ugovorima s dinamičkom cijenom te da će dobiti važne informacije o opcijama na koje su se prijavili. Dobavljačima neće biti dopušteno jednostrano mijenjati uvjete ugovora. Zemlje EU-a mogu zabraniti dobavljačima da prekinu opskrbu električnom energijom ugroženih kupaca, pa i tijekom sporova između dobavljača i kupaca.

Zakonodavstvo predviđa takozvane „Ugovore za razliku” (CfD) ili ekvivalentne sheme s istim učinkom, za poticanje ulaganja u energiju. U sklopu CfD-u, javno tijelo nadoknađuje proizvođaču energije ako tržišne cijene padnu previše, ali osigurava plaćanja od proizvođača ako su cijene previsoke. Korištenje CfD-ova bit će dopušteno u svim ulaganjima u novu proizvodnju električne energije, bilo iz obnovljivih izvora ili nuklearne energije.

U tekstu se navodi mehanizam za proglašenje tzv. krize cijena električne energije. U situaciji vrlo visokih cijena i pod određenim uvjetima, EU može proglasiti regionalnu ili opću krizu cijena električne energije, dopuštajući državama članicama da poduzmu privremene mjere za određivanje cijena električne energije za mala i srednja poduzeća i energetski intenzivne industrijske potrošače.

TAGOVI