INA-i porasli prihodi

Autor: N.D. Objavljeno: 30.04.2019. 🕜 15:32 Lokacija: Zagreb

Veće prodane količine umanjile su minus u segmentu 'Rafinerije i marketing'

U prvom tromjesečju 2019. godine prihodi INA Grupe porasli su za 15 % u odnosu na isti period prošle godine. Pozitivan rezultat potaknut je povoljnom cijenom ugljikovodika i povećanom prodajom. EBITDA je narasla za 12 % na 539 milijuna kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki narasla na 58 milijuna kuna, što je više od prošlogodišnjeg rezultata u prvom tromjesečju. 

EBITDA Istraživanja i proizvodnje bez jednokratnih stavki smanjila se za 18 % na 569 milijuna kuna, uz neznatno nižu ostvarenu cijenu ugljikovodika i proizvodnjom neznatno ispod 36 mboe/dan. Prodaja sirove nafte je povećana u Hrvatskoj i Egiptu, međutim, taj rezultat je u potpunosti neutraliziran padom proizvodnje plina. U segmentu Rafinerije i marketing kompanija je ostvarila minus od 14 mil. kn što je znatno manje od lanjskog minusa od 114 mil. kn. 

Rezultat je postignut zahvaljujući većim prodajnim količinama u veleprodaji i maloprodaji, kao i snažnoj prodajnoj marži, i to u periodu značajno smanjene prerade zbog opsežnog remonta u Rafineriji nafte Rijeka. U usporedbi s prvom tromjesečjem 2018. godine kapitalna ulaganja su se više nego udvostručila na razinu od 618 milijuna kuna, uglavnom zbog ulaganja u Rafineriju nafte Rijeka. 

Omjer duga i kapitala smanjio se na 6,6 %, uz neto dug od 838 milijuna kuna. Dobit iz osnovne djelatnosti dvostruko je veća i iznosi 130 mil. kn.

TAGOVI