Proizvodnja nafte najniža u protekle četiri godine

Autor: N.D. Objavljeno: 02.05.2019. 🕜 09:16 Lokacija: New York (SAD)

Kartel OPEC+ i više nego uspješno smanjuje količine nafte na tržištu podižući joj cijenu

Opskrba naftom iz zemalja OPEC-a u travnju je bila najniža u četiri godine, otkrila je anketa Reutersa, a razlog je u sankcijama Iranu, situaciji u Venezueli te smanjivanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Ukupno 14 članica OPEC-a iscprilo je 30,23 milijuna barela dnevno (bpd) u travnju, što je 90.000 bpd manje u odnosu na ožujak i najmanje od veljače 2015., pokazalo je istražovanje Reutersa. 

Najveći pad proizvodnje zabilježio je Iran koji je iscprio najmanje nafte u travnju od početka godine (150.000 bpd), dok je u Venezueli pad bio za 100.000 bpd zbog američkih sankcija državnoj kompaniji PDVSA i dugotrajnom padu proizvodnje iz zemlje koje je nekoć bila treći najveći proizvođač u OPEC-a. Naftom se trguje iznad 73 USD/bl a barel je poskupio najviše u šest mjeseci i došao iznad 75 USD/bl prošli tjedan. 

OPEC-a, Rusija i ostale nečlanice kartela poznatije kao OPEC+ u prosincu su dogovorile da će smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna bpd od 1. siječnja. U ožujku i travnju se moglo konstatirati da su dogovorne strane za čak 145 odnosno 133 posto i premašile svoje ciljeve, što je dovelo da znatno manje proizvodnje nafte za svjetsko tržište. Sudijska Arabija je najavila da će povećanom proizvodnjom smanjiti gubitke iz Irana i Venezuele, ali još oklijeva oko te odluke.

TAGOVI