Joe Biden će teško ukinuti subvencije za foislna goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 02.12.2020. 🕜 11:41 Lokacija: Washington (SAD)

Bidenu neće uspjeti ono što nije uspjelo ni Obami

Obećanje novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da će ukinuti američke subvencije za fosilna goriva u vrijednosti milijarde dolara godišnje za bušaća postrojenja i rudarske kompanije moglo bi biti teško održati zbog otpora zastupnika u usko podijeljenom Kongresu, uključujući i one iz vlastite stranke, piše Reuters. Biden je rekao da će subvencioniranje fosilnih goriva namaknuti novac za plaćanje njegovog šireg američkog klimatskog plana od dva bilijuna dolara. 

Iako Biden može poduzeti izvršne radnje da poništi odbacivanje pravila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja su namijenjena smanjenju emisija stakleničkih plinova, reforma poreznih olakšica koje tvrtkama omogućuju jeftiniju proizvodnju nafte, plina i ugljena zahtijevat će od Kongresa donošenje zakona. To bi moglo biti teško. "Novi Zakon bio bi mrtav već po dolasku u Senat", rekao je Gilbert Metcalf, bivši zamjenik pomoćnika tajnika za okoliš i energiju u Ministarstvu financija pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom, pojašnjavajući poziciju samostalnog zakona koji odbacuje porezne olakšice ako republikanci zadrže kontrolu nad Senatom. 

Čak i ako dvojica Bidenovih kolega demokrata pobijede u drugom krugu glasova u Georgiji, 5. siječnja, dovodeći Senat do pozicije 50-50, šanse za usvajanje poreznog paketa male su, rekli su stručnjaci. Bivši predsjednik Barack Obama je također želio odustati od poreznih olakšica za fosilna goriva kako bi svijetu poslao signal da Sjedinjene Američke Države ozbiljno nastoje ubrzati prelazak s fosilnih goriva na borbu protiv klimatskih promjena. No čak i sa zapovjednom demokratskom većinom u Senatu u prvih šest Obaminih godina, nije uspio dokinuti subvencije.

TAGOVI