Sedam elektrana među dalmatinskim kapitalnim projektima

Autor: B.L. Objavljeno: 13.12.2012. 🕜 11:25 Lokacija: Split

Novi Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije prioritetnim smatra gradnju novih energetskih postrojenja

Kako je izvijestila 'Slobodna Dalmacija', gospodarski uzlet Splitsko-dalmatinske županije namjerava se ostvariti ulaganjima u energetiku i turizam. Naime, na osnovi Izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije može se zaključiti da će najviše ulaganja upravo biti usmjereno u energetske i turističke objekte. Tako se u samo deset projekata iz ta dva područja očekuju ulaganja u visini čak 2,9 mlrd. eura, a pri tome je najzanimljivije što su prvih sedam mjesta zauzeli projekti gradnje novih proizvodnih elektroenergetskih objekata.
Kako se ističe, na prvom je mjestu plinska termoelektrana u blizini postojeće HE Peruča, odnosno na području Općine Hrvace, pri čemu predviđena električna snaga iznosi 400 MW, dok se ulaganja procjenjuju na oko 350 mil. eura. Pri tome je najzanimljivije što se predviđa da bi se dio topline kondenzacije koristio za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno za zagrijavanje staklenika u Hrvatačkom polju! Uz to, predviđena je i gradnja RHE Korita snage 650 MW, na području Grada Trilja, u vrijednosti 500 mil. eura i RHE Vrdovo snage 550 MW pokraj Hrvaca i u vrijednosti 600 mil. eura. Također je, od ukupno planiranih 29 lokacija za gradnju vjetroelektrana, predviđena gradnja samo tri: VE Dugobabe snage 110 MW i vrijednosti ulaganja 140 mil. eura, VE Osoje kod Sinja, snage 90 MW i vrijednosti 120 mil. eura te VE Brda Umovi snage 90 MW i vrijednosti 120 mil. eura, koja bi se trebala graditi južno od Ciste Velike, prema Blatu na Cetini. Konačno, tu je i jedan energetski objekt na otocima i to FNE Gornji Humac snage 50 MW, za koju se planiraju ulaganja na razini oko 60 mil. eura.
Inače, javnost se s novim Prostornim planom može upoznati u prostorima Splitsko-dalmatinske županije u Splitu do 18.12.2012. godine.

TAGOVI