Traži se Milanovićeva akcija za spas sisačke rafinerije

Autor: N.D. Objavljeno: 19.01.2015. 🕜 08:29 Lokacija: Zagreb

Kada se proizvodnja u Sisku jednom zaustavi teško će biti ponovno pokrenuta

Ivan Medarac, nekadašnji direktor energetskog sektora INE i Predrag Sekulić, predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak zatražili su raskidanje ugovora s MOL-om i podnošenje tužbe zbog nastale štete te su pozvali premijera na državničke poteze. Rečeno je to na okruglom stolu o sisačkoj rafineriji, koji je u Sisku organizirala europarlamentarka Marijana Petir. Akademik Zelić je prenio poruku Uprave INA-e da je ovo privremena obustava rada na što su radnici odgovorili da će u to vjerovati tek kada vide u operativnim i kapitalnim planovima umjesto nula konkretne financijske planove. 
“U vrijeme kad sam bila predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora inzistirala sam na tome da se provede modernizacija rafinerije u Sisku jer sam znala da o tome ovisi ne samo kvaliteta zraka već i radna mjesta naših ljudi, te je u mome mandatu u modernizaciju rafinerije u Sisku uloženo 118 milijuna EUR-a. Rafinerija nafte Sisak stala je s radom prije tri dana i ne zna se kada će nastaviti rad jer ne postoji plan prerade za 2015., ne postoji plan kapitalnih investicija te ne postoji plan operativnog održavanja i to je zvono za uzbunu. Zvono koje odjekuje ne samo u rafineriji, nego u čitavom gradu i županiji,” rekla je Petir. 
Medarac je naglasio kako radnici trebaju ustrajati u svojim zahtjevima. „Treba preispitati odnos i ugovore između vlade tj. INA-e i MOL-a. Rješenje postoji, ali nije jednostavno. Svakako je potrebna modernizacija“ rekao je Medarac i napomenuo kako je potrebna detaljna analiza bi se ponudilo najbolje rješenje za daljnji rad rafinerije te je pozvao na raskidanje ugovora s MOL-om. 
Na okrugli stol je priopćenjem reagirala i Ina. 'Razumijemo zabrinutost Ininih zaposlenika te lokalne zajednice vezano uz budućnost sisačke Rafinerije, no prilikom donošenja odluka o proizvodnji u obzir moramo uzeti ekonomsku realnost i održivost poslovanja. Prerada u sisačkoj Rafineriji ovisna je o vanjskom okruženju odnosno tržišnim uvjetima, pri čemu je fokus Ininog menadžmenta na optimiziranju poslovanja te ostvarenju maksimalne profitabilnosti Ininog rafinerijskog segmenta. U tom kontekstu, moramo istaknuti kako Inin menadžment ne može biti pod utjecajem političkih pritisaka pri donošenju odluka koje mogu imati značajan utjecaj na kompaniju', kaže se u priopćenju. Unatoč odredbama ugovora koji je strateški partner prihvatio, ulaganja su izostala i modernizacija nije provedena, a rafineriju je potrebno modernizirati kako bi nastavila s proizvodnjom koja je prilagođena današnjim potrebama tržišta. Petir je upozorila da trenutni pad cijene nafte pokazuje da je tržište ipak nepredvidljivo te da takav razvoj situacije pogoduje rafinerijama i da se upravo sada otvara prostor ulaganju u modernizaciju rafinerije u Sisku. Zbog nepredvidljivosti tržišta za Hrvatsku je strateški važno da rafinerija nastavi proizvodnju zbog sigurnosti opskrbe energentima, posebice imajući u vidu blizinu Grada Zagreba. Gašenje rafinerije znači i gašenje jednog grada, grada Siska zbog uništavanja egzistencije velikog broja obitelji koje u njemu žive. A kada se jednom ugasi proizvodnja, teško da će se ikad više ponovno pokrenuti, rečeno je na okruglom stolu. “Svaki od ovih razloga dovoljan je da se iole ozbiljna Vlada njime pozabavi. Koja si Vlada može dopustiti gubitak strateškog postrojenja i uništavanje jednog grada? Pitam MOL, ako smatrate da treba zatvoriti rafineriju, koja je vaša alternativa? Može li jedna kompanija koja sebe drži društveno odgovornom, ugasiti samo tako postrojenje o kojem ovisi čitav jedan grad i iza sebe ostaviti pustoš?” istaknula je eurozastupnica Petir.

TAGOVI