Čermak traži ostavku ministra Vrdoljaka

Autor: N.D. Objavljeno: 15.01.2015. 🕜 14:24 Lokacija: Zagreb

Tri laboratorija potvrdila su da je Croduxov dizel kvalitetan, kažu u toj tvrtki

Tvrtka Crodux ustvrdila je da su neovisne analize uzoraka goriva na Croduxovim postajama testiranim u akciji Oktan potvrdile ispravnost i kvalitetu goriva na postajama te kompanije. Ujedno su zatražili ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, zbog štete koja je tvrtki nanijeta u akciji Oktan. Analize Croduxa provedene su u tri akreditirana laboratorija u Ljubljani, Pragu i Beču, a pokazale su da su dizeli s njihovih benzinskih postaja vrhunske kvalitete te u potpunosti ispunjavaju i navodno sporni uvjet filtrabilnosti s vrijednostima od minus 16 Celzijevih stupnjeva na dvije benzinske postaje, odnosno minus 15 na jednoj postaji. Svoj dizel testirali su u laboratorijima Petrola u Ljubljani, I.M.U.-a u Schwechatu i SGS-u iz Praga.
Vlasnik Croduxa Ivan Čermak naglasio je da je njihovo gorivo i kvalitetnije nego što to traže hrvatske norme te da Crodux zbog lažnih optužbi trpi višemilijunske štete. Koliki je točno iznos štete koju su pretrpjeli ne žele otkriti, najavljujući kako će to prvo saznati Ministarstvo gospodarstva. U Croduxu kažu da do danas od ministarstva nisu dobili službeni inspekcijski nalaz o kontroli kvalitete svojih goriva.
Čermak ističe da je akcija Oktan provedena nestručno i mimo propisa te da su iz Hrvatske akreditacijske agencije dobili potvrdu da Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK), kojega je angažiralo Ministarstvo gospodarstva, nije akreditiran za metodu ispitivanja filtrabilnosti. Također tvrde da je ZIK nastupao kao inspekcijsko tijelo i tijelo za uzimanje uzoraka i analizu, što je u suprotnosti s uredbom Vlade u kojoj stoji da analizu provodi neovisni akreditirani labos, a uzorkovanje i ocjenu nalaza neovisno akreditirano inspekcijsko tijelo.
Crodux će tražiti odštetu uvjeren da im je nestručnom akcijom Oktan i zlonamjernim i tendencioznim plasiranjem lažnih informacija nanijeta velika poslovna šteta zbog čega je izravno ugroženo više od 800 radnih mjesta. Croduxov odvjetnički tim kojeg čine Anto Nobilo i Tin Dolički pripremio je tužbu i najavljuju da će se prvo obratiti Državnom odvjetništvu radi mirnog rješenja, no predmet će vjerojatno završiti na sudu, što će na koncu platiti porezni obveznici, uvjereni su odvjetnici. Anto Nobilo je kazao kako se postavlja pitanje što raditi s ministrom gospodarstva koji umjesto da stvara uvjete za napredak i podiže gospodarstvo, to gospodarstvo ruši. Ovakvim informiranjem javnosti ne samo da je nanesena šteta Croduxu, nego je informacija otišla u Europu i svijet, što je šteta i hrvatskom gospodarstvu, rekao je. U toj situaciji su, kako ističe, prisiljeni zatražiti ostavku ministra Vrdoljaka, jer bi jedino to bio "dovoljan moralni čin da se na neki način ministar Vrdoljak opere iz ove situacije".

TAGOVI