U Hrvatskoj se uspostavlja partnerstvo za lanac blokova

Autor: B.O. Objavljeno: 18.10.2019. 🕜 08:27 Lokacija: Zagreb

Blockchain je primjenjiv u svim industrijama

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u nazočnosti voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, potpisao je ovaj tjedan Izjavu o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova, tzv. blockchain. Odlukom Vlade prihvaćen je prijedlog zaključka kojim je utvrđeno kako će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta biti nadležno tijelo za koordinaciju aktivnosti koje proizlaze iz izjave. 


Dragocjeni resurs 

"Gledano iz perspektive gospodarstva, blockchain nam nudi velike mogućnosti, budući da smo relativno mala ekonomija s velikim brojem kvalitetnog i konkurentnog ICT kadra. Radi se o tehnologiji koja svaki uneseni podatak pretvara u dragocjeni resurs koji je iskoristiv u brojne svrhe, a njena je najveća vrijednost u tome što je potpuno transparentna, a time imuna na moguće manipulacije i malverzacije", rekao je ministar Horvat, dodavši kako se nada da će blockchain tehnologija ubrzo zaživjeti i kao pouzdana komunikacijska platforma između industrije i regulatora. "Tako danas možemo transformirati brojne sektore u Hrvatskoj, a otvara se prostor i za puno veću učinkovitost javne i državne uprave", istaknuo je. 


Uređenje okvira

Potpisivanje ove izjave predstavlja prvi korak Hrvatske za sudjelovanje u inicijativama vezanim uz razvoj tehnologije lanca blokova, javlja MINGO. To podrazumijeva mogućnost korištenja različitih programa financiranja, uređenje pravnog i standardizacijskog okvira, zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, a jednako tako i za financijske sustave. 

Naime, blockchain tehnologija predstavlja baze podataka koje se lančano povezuju i osiguravaju kriptiranjem. Kriptografija se razvila zbog potrebe da kada se određeni podaci pošalju primatelju, nitko drugi osim primatelja i pošiljatelja ne zna za te podatke. Funkcionalno gledano, blockchain služi kao otvoreni, distribuirani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcije između dvije strane, a primjenjiv je u svim granama industrije.

TAGOVI