Komore: Vlada ne poštuje struku i dovodi u opasnost građane

Autor: N.D. Objavljeno: 21.10.2019. 🕜 15:08 Lokacija: Zagreb

Vlada amaterskih i štetnim izmjenama zakona podriva sigurnost budućih građevina

Četiri inženjerske komore izražavaju duboku zabrinutost činjenicom da se Vlada neodgovorno i sustavno oglušila na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Iza tih izmjena stoji Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Komore u svom priopćenju navode da su izmjene štetne, politikantske i amaterske a upućene su u drugo čitanje u Sabor. 

Apel zastupnicima

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS) i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE) apeliraju na zastupnike Hrvatskog sabora da zaštite graditeljski sektor, javni interes, sigurnost gradnje i građana RH i da glasaju protiv ova dva zakona. Stupe li na snagu, ovi će zakoni imati nesagledive posljedice za sigurnost gradnje, a potom i sigurnost samih građana u Republici Hrvatskoj. Kažu da se u dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio ovakav slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno protiv interesa struke i protiv javnog interesa te uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje. 

Bez iskustva

Naime, voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći će biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu i imaju samo dvije godine radnog iskustva!poslovi voditelja građenja i voditelja radova pripadaju sigurnosnom sektoru, tj. kvaliteta ovih poslova direktno utječe na sigurnost građana i javno zdravljeKod ovih poslova od izuzetne su važnosti obrazovanje, kompetencije i iskustvo, što reguliraju sadašnji zakoni. Voditelji građenja su glavni čimbenik kvalitete gradnje, sigurnosti uporabe građevine i sigurnosti građana. 

Vlada ovim zakonskim izmjenama gazi stečena prava 5.500 inženjera u graditeljstvu (voditelja građenja/radova), a kojih 2.000 se izrijekom izjasnilo da žele ostati članovi komora, kažu u komorama. Izmjenama zakona protive se voditelji građenja, protivi se struka, protive se inženjerske komore, jasno se usprotivila i Hrvatska udruga poslodavaca te Sindikat graditeljstva i brojne hrvatske građevinske tvrtke. Jedini zagovaratelji ovog zakona je Vlada RH. Protiv je cijeli građevinski sektor, naglašavaju komore.

TAGOVI